W Dąbrowie Górniczej będzie można studiować browarnictwo i gorzelnictwo. Akademia WSB ma nowy kierunek. Co wy na to?

OPRAC.:
Piotr Sobierajski
Piotr Sobierajski
W Akademii WSB w Dąbrowie Górniczej w czasie studiów będzie można poznać tajniki powstawania dobrego piwaZobacz kolejne zdjęcia/plansze. Przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk
W Akademii WSB w Dąbrowie Górniczej w czasie studiów będzie można poznać tajniki powstawania dobrego piwaZobacz kolejne zdjęcia/plansze. Przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk pixabay/pexels/AkademiaWSB
Udostępnij:
Projektowanie produktów browarniczych i gorzelniczych, systemy zarządzania jakością w produkcji alkoholi, marketing produktów czy zajęcia praktyczne w browarze i gorzelni – to tylko niektóre atuty studiów podyplomowych „Gorzelnictwo i piwowarstwo”. Taki właśnie unikatowy w skali kraju projekt, łączący teorię i praktykę z zakresu technologii browarniczej, słodowniczej oraz gorzelniczej powstał w Akademii WSB w Dąbrowie Górniczej.

– W ostatnich latach obserwujmy bardzo intensywny rozwój piwowarstwa i gorzelnictwa w Polsce. Pojawia się coraz więcej browarów rzemieślniczych, restauracyjnych, mini browarów, a także gorzelni i destylarni rzemieślniczych. Potrzebne są osoby z odpowiednim wykształceniem, dlatego też wyszliśmy z pomysłem utworzenia kierunku, na którym będą kształcić się specjaliści, którzy później znajdą w nich pracę – mówi dr hab. Marcin Lis, prof. AWSB, prorektor ds. studenckich i współpracy z otoczeniem. – Akademia WSB na bieżąco dopasowuje swoją ofertę do zmian zachodzących w szkolnictwie wyższym oraz na rynku pracy. Śledzimy trendy i konsultujemy nowe kierunki ze środowiskiem biznesowym, a efektem jest między innymi kierunek „Gorzelnictwo i piwowarstwo” – dodaje.

W programie studiów znajdziemy m.in. przedmioty takie jak: historia piwowarstwa, historia gorzelnictwa, materiałoznawstwo, produkcja alkoholu - wprowadzenie biologiczne i chemiczne, technologia piwowarstwa, technologia gorzelnictwa, maturacja napojów alkoholowych, systemy zarządzania jakością w produkcji alkoholi, odpady gorzelnicze oraz piwowarskie, a także analiza sensoryczna. Słuchacze odbędą także spotkania z praktykami w ramach zajęć wyjazdowych do gorzelni i browaru, które poprowadzą między innymi sommelierzy i gorzelnicy. Odbycie praktyk pozwoli na poznanie specyfiki pracy i problemów typowych dla zakładów o różnej wydajności produkcji.

Zobacz zdjęcia:

Nie przeocz

- Przemysłowa produkcja alkoholu to złożony proces, a jego składowe można wykorzystać nie tylko w branży spożywczej. Produkty rolne, które mogą zostać poddane fermentacji są podstawą nie tylko dla produkcji alkoholi, ale mogą być też paliwem alternatywnym lub znaleźć zastosowanie w syntezie chemicznej. W ramach studiów zaprezentujemy najnowsze trendy w piwowarstwie i gorzelnictwie zarówno od strony produkcyjnej jak i tworzenia alkoholi – mówi Marek Różycki, gorzelnik i wykładowca akademicki.

Absolwenci studiów zdobędą szeroką wiedzę, dotyczącą m.in. charakterystyki surowców stosowanych w browarnictwie i gorzelnictwie, prawnych i ekonomicznych aspektów produkcji alkoholi w Polsce i Unii Europejskiej, a także specyfiki rynku krajowego i europejskiego. W ramach zajęć przewidziano także zajęcia w zakresie przeciwdziałania alkoholizmowi i aspekty kulturowe spożywania alkoholi. Wiedza zdobyta w trakcie nauki pozwoli również na prowadzenie własnej działalności gospodarczej.
Studia skierowane są do osób z co najmniej wyższym wykształceniem, trwają dwa semestry, a całość kończy się egzaminami zaliczającymi poszczególne semestry nauki. Co wy na to? Jesteście zainteresowani?

Zobacz także

Musisz to wiedzieć

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Materiały promocyjne partnera

Bitwa Warszawska 1920. Polacy chcieli być wolnym narodem

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Dziennik Zachodni
Dodaj ogłoszenie