Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

W Katowicach otwarto kolejny Plac na glanc. Zrewitalizowane podwórko zachwyca ZDJĘCIA

JPP
Katowice: Plac na glanc przy ulicy Dyrekcyjnej
Katowice: Plac na glanc przy ulicy Dyrekcyjnej LOTA
Katowice mają nowy Plac na glanc, czyli podwórko po generalnej rewitalizacji. Tym razem metamorfozę przeszedł niewielki dziedziniec kamienicy w ścisłym centrum miasta. To niegdyś zaniedbane miejsce, całkowicie odmieniono, powstały tu przestrzenie i dla starszych i dla młodszych mieszkańców.

Otwarto kolejny Plac na glanc w Katowicach

Projekt „Plac na Glanc” w Katowicach ma za cel rewitalizację zaniedbanych przestrzeni miasta, z drugiej strony ma też wymiar społeczny, bo sąsiedzi wspólnie zgłaszają swoje podwórka i wraz z projektantami biorą udział w projektowaniu wymarzonej przestrzeni. Inicjatywa jest realizowana już od 2013 roku. W tym roku zrewitalizowano dziesiąte podwórko. Zostało otwarte we wtorek, 5 listopada.

Tym razem metamorfozę przeszedł dziedziniec kamienicy w ścisłym centrum miasta przy ulicy Dyrekcyjnej 3. Ta rewitalizacja to dowód na to, że nawet niewielka przestrzeń, jeśli zostanie dobrze zaprojektowana może spełniać różne funkcje.

Na podwórku udało się stworzyć miejsca do zabawy dla dzieci ze zjeżdżalnią, ale też do relaksu dla starszych z leżakami, siedziskami i stolikiem z krzesłami. Jest tu też sporo zieleni, a całą przestrzeń ożywiono kolorami.

W projektowaniu placu brali udział mieszkańcy

Mieszkańcy kamienicy są zadowoleni. - Jest ogromny przeskok między tym, co było, a co tu teraz jest – komentował Szymon, który wraz z żoną Natalią brał udział w warsztatach z projektantami.

- Cieszy nas zwłaszcza, że powstało tu miejsce dla dzieci, bo jesteśmy młodymi rodzicami i na pewno będziemy z tego chętnie korzystać – dodawał.

- Udało nam się tu wydzielić miejsce właściwie dla każdej grupy wiekowej: dla dzieci, dla nas i starszych osób. Są miejsca do siedzenia, leżaki, stoliczek, do tego zjeżdżalnia i kwiaty – dodawała Natalia.

Zobaczcie koniecznie

Metamorfoza podwórka podoba się również 81-letniemu panu Ryszardowi, który w kamienicy przy Dyrekcyjnej mieszka od około 20 lat.

- Wcześniej było tu brudno i nieciekawie. Teraz jest naprawdę ładnie i na pewno będę tu zachodził. Fajnie też, że dzieciaki mają tu swój kąt – oceniał.

10 zrewitalizowanych podwórek w ramach projektu Plac na Glanc

Dodajmy, że podwórko przy Dyrekcyjnej to dziesiąte zrewitalizowane w ramach projektu „Plac na glanc”. Te odnowione w poprzednich edycjach znajdują m.in. w centrum, Ligocie, Zawodziu, Dąbrówce Małej i Józefowcu i w Załężu. Metamorfozy większości projektowali Ewa Labus, Grzegorz Layer oraz Michał Centkowski. Z tym przy Dyrekcyjnej 3 było nieco inaczej.

- Tegoroczny projekt jest efektem interdyscyplinarnych warsztatów, które zorganizowaliśmy dla studentów i absolwentów kierunków projektowych, artystycznych i społecznych. Była to świetna okazja do podzielenia się naszymi doświadczeniami, które zbieraliśmy przez siedem lat współtworzenia projektu. Podczas dwudniowych warsztatów powstało kilka koncepcji, a jedna z nich została zrealizowana, przy aktywnym współuczestnictwie mieszkańców podwórka – wyjaśnia Grzegorz Layer.

Autorzy zwycięskiej koncepcji, którą zrealizowano przy Dyrekcyjnej to Ewa Wandel, Kacper Banasik, Martyna Idasiak. Nad całością czuwali natomiast Labus, Layer i Centkowski.

Nie przegapcie

od 7 lat
Wideo

Dziennik Bałtycki. Pod Chojnicami wykopano samolot z II wojny

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera