Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wakacyjny przepis na dziś: Cukinia faszerowana na letnią zapiekankę

MAO
Maria Olecha
Cukinia przepisy: Moim ulubionym letnim warzywem jest cukinia. Mam nadzieję, że Państwa również, bo dziś cukinie faszerowane, czyli pyszna potrawa, którą można podawać jako obiad lub kolację.

Cukinia przepisy: Do przygotowania dania dla 4 osób potrzebujemy : 4 małe cukinie, 50 dag mięsa mielonego (może być z łopatki wieprzowej albo z indyka), 4 marchewki, 3 duże cebule, 6 pomidorów, 20 dag sera żółtego, sól, olej do smażenia, pieprz, przyprawę typu Vegeta oraz kilka gałązek świeżego oregano. Cukinie myjemy, osuszamy i kroimy wzdłuż na pół. Pestki trzeba wydrążyć łyżką, aby powstały łódeczki. Mięso wrzucamy na rozgrzaną patelnię z tłuszczem i kilka minut podpiekamy. Doprawiamy solą i pieprzem i dusimy do miękkości. Marchewki obieramy i trzemy na dużych oczkach.

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Trzeba ją zeszklić na patelni z olejem, dorzucić marchewkę i obrane ze skórki, pokrojone w kawałki pomidory. Dusimy ok. 15 min. Doprawiamy do smaku i dorzucamy listki oregano. Mieszamy z mięsem. Gotowym farszem wypełniamy cukinie. Ser trzemy na drobnych oczkach na tarce i posypujemy z wierzchu cukinie. Zapiekamy w piekarniku w temp. 200 st. przez 20-25 min.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!