Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wakacyjny przepis na dziś. Czas na deser. Ciasto jogurtowe z malinami i cukrem pudrem

MAO
arc
Na wyraźną prośbę naszych Czytelników, podaję przepis na pyszne, łatwe w wykonaniu i szybkie ciasto. Inspiracją dla mnie była Kinga Paruzel, uczestniczka pierwszej polskiej edycji programu "MasterChef". Dlatego będzie to przepis na ciasto jogurtowe. Jego zrobienie zajmuje dosłownie kwadrans.

Aby upiec ciasto w tortownicy o średnicy 25 cm, potrzebujemy: 35 dag mąki, dwie łyżeczki proszku do pieczenia, 10 dag cukru, dwa duże jajka, pół szklanki oleju, 300 dag jogurtu malinowego i maliny. Uwaga! Można wykorzystać inne sezonowe owoce, np. truskawki i jagody. Zasada jest tylko jedna: jogurt musi być taki, na jakie zdecydowaliśmy się owoce.

Mąkę przesiewamy na sitku razem z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier i delikatnie mieszamy. Wbijamy jajka, dodajemy olej i mieszamy ciasto na gładką, jednolitą masę. Dodajemy jogurt i powoli mieszamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto. Układamy na nim owoce. Piekarnik nagrzewamy do temp. 170 st. C. Pieczemy 40-45 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu i wystygnięciu posypiemy cukrem pudrem. Pycha!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!