Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wakacyjny przepis na dziś: Francuski krem cebulowy? Nie, zabrzański

MAO
arc
Dziś podzielę się moim sprawdzonym przepisem na krem cebulowy z grzankami. Do przygotowania zupy krem cebulowy z grzankami (dla 4 osób) potrzebujemy: 5 średnich cebul, 2 marchewki, pietruszkę, mały seler, kawałek pora, kostkę rosołową, serek topiony kremowy, 40 gramów masła, przyprawę typu vegeta, pieprz czarny mielony i pieprz ziołowy, dwie duże lekko czerstwe bułki. Cebule obieramy i kroimy w wiórki. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z wiórkami masła. Posypujemy szczyptą soli, aby szybciej zmiękła. Dusimy przez kilkanaście minut od czasu do czasu mieszając.

Uwaga! Cebula nie może się smażyć. Równocześnie gotujemy bulion z 3 litrów wody, pozostałych warzyw, kostki rosołowej i przypraw. Uduszoną cebulę studzimy, a następnie miksujemy blenderem.

Z gotowego bulionu wyławiamy warzywa - marchewki miksujemy, resztę wyrzucamy. Do bulionu wrzucamy serek topiony i gotujemy kilka minut, mieszając co jakiś czas, aby dokładnie się rozpuścił. Dopiero wtedy dorzucamy zmiksowaną cebulę i marchewkę. Mieszamy, doprawiamy do smaku. Podajemy z pokrojonymi z podsmażonymi na maśle grzankami.

WIĘCEJ PRZEPISÓW I CIEKAWOSTEK - ZAJRZYJ NA SŁONECZNE STRONY [WEJDŹ]



*Superbudowa 2013. Najlepsza inwestycja woj. śląskiego ZOBACZ
*Marsz Autonomii 13 lipca 2013: ZDJĘCIA, WIDEO, KONTROWERSJE
*Groby wampirów odkryto w Gliwicach ZOBACZ ZDJĘCIA
*Jak zdać egzamin na prawo jazdy? ZOBACZ WIDEOTESTY i CZYTAJ PODPOWIEDZI

Codziennie rano najświeższe informacje z woj. śląskiego prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!