Przez całe wakacje nasi dziennikarze będą poszukiwać tradycyjnych specjałów tej ziemi w śląskich miastach, tym samym przyłączając się do wojny przeciw ersatz-roladzie, którą rozpoczęliśmy wczoraj w DZ razem z publicystą Michałem Smolorzem. - Mordercze instynkty budzą we mnie kucharze i kelnerzy, którzy podają mi na stół coś innego pod tą nazwą. Ostrzegam, działacie na własne ryzyko! I proszę mi nie opowiadać bredni typu "moja Oma tak robiła" . Proszę przyjąć do wiadomości, że Oma źle robiła i szlus - zaznacza Smolorz.
CZYTAJ KONIECZNIE:
Magda Gessler: Śląska kuchnia jest najlepsza WIDEO
Śląska kuchnia na targach Gruene Woche ZOBACZ ZDJĘCIA
Rolada: Tu nie chodzi o mięso, ale o śląską tradycję [OPINIE]
Smolorz wszczął wojnę przeciwko erzatz-roladzie
OKRASA: TRADYCJA TO ATUT ŚLĄSKIEJ KUCHNI
W domach można eksperymentować, ale w restauracjach nie przystoi, a nawet nie wolno, skoro nad drzwiami szynku wisi szyld "Śląska kuchnia". - Nie jest ta nasza kuchnia zbyt bogata i różnorodna, ma niewiele specjałów, dlatego powinniśmy szanować i pieścić te nieliczne, które nam zostały - przekonuje Michał Smolorz. ALEK
*Burze szaleją nad Śląskiem. Idą kolejne. Zobacz zdjęcia
*Nowy podział Śląska: koniec woj. opolskiego i śląskiego, wspólne górnośląskie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?