Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Warto jeść suszone owoce? Oczywiście warto, ale... WIDEO

MP
Suszone owoce zamiast chipsów, czekoladek czy batoników to oczywiście świetny zamiennik. Mają naturalne cukry zamiast przetworzonych, zawierają dużo witamin i minerałów. Jednak warto zwrócić uwagą na ilość spożywania tych owoców, a zwłaszcza na ich jakość.

Zalety suszaków są niepodważalne, mają:

  • dość niski indeks glikemiczny (poziom glukozy we krwi),
  • przeciwutleniacze (działanie antynowotworowe),
  • błonnik (poprawia pracę jelit),
  • witaminy (np. B2, E, C, PP),
  • minerały (m.in. potas, miedź, magnez, żelazo).

Zobaczcie, jakie zalety mają suszone owoce:

Nic tylko jeść? Jeść, ale nie bezkrytycznie. Ważne są i sposoby przetwarzania, i metody ulepszania suszonych owoców. Ich produkcja na przemysłową skalę opiera się często na stosowaniu dwutlenku siarki (wyglądają apetycznie, są dłużej świeże i mają intensywny kolor, nie sklejają się).

Lepiej wybrać suszaki ekologiczne, bo choć wyglądają mniej atrakcyjnie, są dużo zdrowsze.

No i warto pamiętać, że suszone owoce są bogate w cukry proste. Jeśli podjadamy je bez umiaru, siedząc przed telewizorem (zamiast kilku owoców, pochłaniamy 100- lub 200-gramowe opakowania), to takiej dawki kalorii łatwo się nie spali. Są za to doskonałe po sporym wysiłku fizycznym (uzupełniają poziom glikogenu w mięśniach).

POLECAMY PAŃSTWA UWADZE:

500 Plus od pierwszego dziecka i "13" dla emerytów

TYDZIEŃ Magazyn reporterów Dziennika Zachodniego

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo