Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wege Festiwal w Katowicach: pyszne ciasta i pasztety z soczewicy ZDJĘCIA + WIDEO

Olga Krzyżyk
Olga Krzyżyk
Wege Festiwal w Katowicach
Wege Festiwal w Katowicach Olga Krzyżyk
W katowickiej galerii Szyb Wilson jeszcze do godz. 19.00 trwał Wege Festiwal Silesia. Można spróbować pysznych wegańskich dań, soków czy kupić ubrania, kosmetyki i produkty żywnościowe. ZOBACZCIE ZDJĘCIA I WIDEO

Falafele, hummusy i wege burgery, a także gofry, ciasta oraz pasztety. Podczas czwartej edycji Wege Festiwal Silesia w katowickiej galerii Szyb Wilson w niedzielę, 17 września, można było spróbować przeróżnych dań kuchni wegańskiej. Co więcej podczas festiwalu były także stoiska z ubraniami, produktami kuchni wegańskiej, włoskiej, a także wyjątkowe przyprawy i przetwory. Oczywiście zaprezentowane ubrania były bez dodatków skóry i futra od młodych projektantów. Ponadto nie zabrakło książek, kosmetyków i produktów dla dzieci.

- Weganką jestem już od czterech lat. Przestałam jeść mięso i produkty zwierzęce głównie ze względu na zwierzęta. Mięso bez problemu można zastąpić warzywami. Sama robię np. kotlety warzywne czy różne makarony i pizze. Mój chłopak, wcześniej zdeklarowany mięsożerca i fan siłowni, też przeszedł ze mną na weganizm - mówi Małgorzata Dyląg z Jaworzna, która na Wege Festiwal przyszła ze swoim chłopakiem Danielem Martino z Włoch.

- Dziś spróbowaliśmy wegańskiego kebaba. Zamiast mięsa było tofu, ale wyglądał identycznie jak taki z mięsem, aż można się pomylić. Jedliśmy jeszcze tartę z solonym karmelem. Wszystko było pyszne - dodaje Małgorzata Dyląg.

Na festiwal kuchni wegańskiej przyjechała z Krakowa także Gabrysia z koleżanką z Katowic. W domu kobieta najczęściej gotuje gulasz warzywny i różne zupy. Weganką jest od 1,5 roku. Podczas dzisiejszego festiwalu koleżanki spróbowały ciast wegańskich oraz soku z ananasa.

- Weganie mogą jeść wszystko oprócz produktów pochodzenia zwierzęcego. W naszej ofercie są wegańskie i wegetariańskie ciasta oraz smakowe pasztety m.in. z soczewicy, ale też z fasoli i warzyw z dodatkiem suszonych owoców, grzybów i nasion - wyjaśnia Dagmara Gliwińska-Breś z Vege Baza z Mysłowic.

- Na świecie jest coraz więcej wegan. Sama jestem wegetarianką, ale podążam w kierunku weganizmu. Moja córka, która ma 12 lat już zdecydowała, że nie będzie jadła mięsa. Nie jest ono potrzebne do naszej diety. Do ugotowania zupy także nie jest potrzebne. Można zrobić inne danie np. kotlety na bazie roślin strączkowych (fasoli, soczewicy). Jest coraz więcej książek z przepisami wegańskimi czy przepisów w internecie - podkreśla Dagmara Gliwińska-Breś.

TOP 100 najlepszych szkół podstawowych w woj. śląskim

Kim jesteś: Ślązakiem, Zagłębiakiem, czy gorolem? SPRAWDŹ TUTAJ

25 lat po pożarze lasów w Kuźni Raciborskiej. Zobacz niezwykły dokument multimedialny poświęcony tragedii z 1992 roku. Kliknij w przycisk PLAY. Zachęcamy, aby oglądać na monitorze komputera.

KLIKNIJ PONIŻEJ I POBIERZ
500 ZŁ NA DZIECKO WNIOSKI + FORMULARZE

KLIKNIJ W OBRAZ I ZOBACZ JAK PRAWIDŁOWO WYPEŁNIĆ WNIOSEK W PROGRAMIE RODZINA 500 PLUS

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!