W Kryształowej się zazieleniło. Na stołach pysznią się bazie i żółte tulipany w wazonach. Spod stołu wyziera gęś (na szczęście nie prawdziwa). To znaki, że Restauracja Kryształowa Magdy Gessler, działająca od początku listopada przy ul. Warszawskiej 5 w Katowicach, szykuje się do Świąt Wielkanocnych.
Z tej okazji nie tylko wystrój został odświeżony, ale do menu przybyła specjalna karta dań z tradycyjnymi wielkanocnymi specjałami. Znajdziemy w niej m.in. talerz z wiejskimi jajami faszerowanymi na trzy sposoby - wędzonym pstrągiem i czerwonym kawiorem, wątróbkami drobiowymi oraz musem z pieczonej wieprzowiny (26 zł), wielkanocny barszcz biały z jajkiem i białą kiełbasą (16 zł), pieczoną białą kiełbasę na konfiturze z czerwonej cebuli z puree chrzanowym (38 zł), delikatną cielęcinę w sosie tymiankowym ze szpinakowymi kopytkami (48 zł), babę wielkanocną (16 zł) i mazurka (18 zł).
Oprócz menu wielkanocnego, zostało też wprowadzone menu wiosenne. Wśród potraw proponowanych na wiosnę przez Magdę Gessler znajdziemy m.in. pierogi z cielęciną i prawdziwkami, okraszone złocistą cebulką (24 zł), delikatną zupę jarzynową z bazylią i świeżymi pomidorami (14 zł), kotlet schabowy jak u mamy z ziemniakami i kapustą zasmażaną (38 zł) albo polędwiczkę wieprzową pieczoną w żubrówce, podaną z sosem grzybowym, marchewkowym puree i buraczkami (44 zł).
ZOBACZ TAKŻE:
Wielkanoc na Śląsku, czyli Remigiusz Rączka gotuje. Zobacz, co [ZDJĘCIA]
Kinga Paruzel poleca przepisy kulinarne na Wielkanoc [ZOBACZ]
*Strajk generalny 26 marca w woj. śląskim
*Bandycki napad na sklep w Mysłowicach ZOBACZ WIDEO
*ZOBACZ luksusowe samochody prezydentów miast. Po co im to? ZOBACZ ZDJĘCIA
*Serial Anna German [STRESZCZENIA ODCINKÓW]
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?