Na Żywiecczyźnie do dziś istnieje wiele zwyczajów i obrzędów związanych z okresem Wielkiego Postu i Wielkanocy, poczynając od „środy popielcowej” na „poniedziałku wielkanocnym” kończąc. Chodzi o zwyczaje żywe i funkcjonujące do dnia dzisiejszego, jak również te, które uległy zapomnieniu. Mogą to być zwyczaje ludyczne o świeckim charakterze lub też ukształtowane na podłożu kultu religijnego, np. Popielec - sypanie popiołem, parzenie garnków, śródpoście - warzenie żuru, „stare za nowe”, topienie zimy, chodzenie z latkiem, święcenie palm i bagniątek, zawiązywanie dzwonów, mycie się w rzece, święcenie ognia i wody, malowanie pisanek, święcenie potraw, palenie Judasza, śmigus-dyngus - informuje Starostwo Powiatowe w Żywcu.
Dla podtrzymania tych tradycji Wydział Turystyki, Kultury, Sportu i Promocji Powiatu wspólnie z Gminnym Ośrodkiem Kultury w Łodygowicach, Miejskim Centrum Kultury w Żywcu oraz Muzeum Miejskim w Żywcu po raz kolejny zorganizowały cyklu imprez pn. „Wielkanoc w tradycji naszych przodków”.
W ramach cyklu od 8 do 12 kwietnia odbyły się warsztaty o tematyce obrzędowej. Ich uczestnicy - przedstawiciele gmin z terenu całego powiatu żywieckiego - mogli nauczyć się robienia palmy wielkanocnej, wykonywania kwiatów z bibuły, a także poznać zwyczaje i obrzędy związane ze Świętami Wielkanocnymi.
POLECAMY PAŃSTWA UWADZE:
Tak pracuje myjnia pociągów Kolei Śląskich
Strajk nauczycieli na Śląsku
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?