Ćwikła z chrzanem: przepis na ćwikłę z buraczków czerwonych. Wielkanoc 2021
Ćwikła z chrzanem to jedna z ulubionych potraw wielkanocnych Polaków. Tradycyjnie jest spożywana podczas śniadania wielkanocnego, ale w niektórych domach podaje się ją również do obiadu, a najwięksi amatorzy ćwikły z buraczków czerwonych chętnie pałaszują ją również na kolację. Trudno się dziwić - dobrze zrobiona i odpowiednio przyprawiona smakuje wybornie!
Proponujemy Wam sprawdzony przepis na ćwikłę z chrzanem na święta wielkanocne naszej redakcyjnej koleżanki. Buraczki wychodzą palce lizać! Sekretem jest wcześniejsze przygotowanie ćwikły z buraczków czerwonych i dodanie odrobiny świeżo startego chrzanu. Najlepiej jest zrobić ćwikłę w Wielką Sobotę, aby buraczki i chrzan się "przegryzły".
Zanim zaczniemy robić ćwikłę, pamiętajmy o tym, aby:
- dobrze buraki umyć
- następnie ugotować je do miękkości.
Buraki gotują się dość długo, więc należy robić to na małym ogniu. Ważne! Buraki puszczają sok i farbują, więc jeśli macie emaliowane garnki, lepiej użyjcie takiego, który ma swoje lata.
Ćwikła z chrzanem - składniki:
- 1 kg średniej wielkości ugotowanych buraków czerwonych
- 5 łyżeczek chrzanu ze słoiczka
- odrobinę świeżo startego chrzanu (ok. 2-3 cm korzenia chrzanu)
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta cukru
- sól morska świeżo zmielona
- pieprz kolorowy świeżo zmielony
Ćwikła z chrzanem: jak zrobić ćwikłę z buraczków czerwonych?
Ugotowane i ostudzone buraki należy obrać. Uwaga! Warto zrobić to w rękawiczkach, bo inaczej buraki zafarbują nasze dłonie. Przed przygotowaniem ćwikły dobrze jest przygotować dwie miski: większą, do której będziemy ścierać buraki i mieszać ćwikłę oraz mniejszą.
- Buraki ścieramy na tarce na najdrobniejszych oczkach, na tzw. papkę.
- Kawałek chrzanu obieramy i ścieramy odrobinę na tarce - również na najdrobniejszych oczkach.
- Dodajemy startego chrzanu.
- Dodajemy chrzanu ze słoiczka.
- Całość dokładnie mieszamy.
- Doprawiamy solą i pieprzem.
- Dodajemy soku z cytryny i szczyptę cukru.
- Znów dokładnie mieszamy.
Nie przegap
Jeśli ćwikła jest za ostra, nie martwcie się, taka powinna być. "Przegryzie się" i na śniadanie wielkanocne będzie idealna. Jeśli brakuje soli lub cytryny, doprawcie wedle uznania.
Gotową ćwikłę z chrzanem przekładamy do miski i wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc, aby smaki "się przegryzły". Smacznego!
Zobacz koniecznie
Bądź na bieżąco i obserwuj
Lody kawowe z kajmakiem
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?