Włoskie pizzerie w woj. śląskim. Tu zjesz prawdziwą włoską pizzę z pieca opalanego drewnem ZDJĘCIA

KAP

Wideo

Zobacz galerię (16 zdjęć)
Już 9 lutego 2020 Światowy Dzień Pizzy. To akurat niedziela, więc idealny czas by wybrać się do jakiejś dobrej pizzerii w regionie. Gdzie takiej szukać? Znawcy tematu mówią, że najlepsza i najbardziej "włoska" jest pizza wypiekana w piecu opalanym drewnem. Nierzadko takie piece są sercami pizzerii, bo są duże, kolorowe (np. złote), no i przyciągają wzrok. Oczywiście o tym, że pizza jest smaczna decyduje nie tylko sposób wypiekania, ale też skład ciasta czy jakość użytych składników, ale my znaleźliśmy dla Was kilkanaście pizzerii z woj. śląskiego, które wypiekają pizzę w tradycyjny włoski sposób. Smacznego! Nie ma tu Twojej ulubionej pizzerii? Daj nam znać w komentarzu do tekstu. SPRAWDŹ LISTĘ PIZZERII Z PRAWDZIWĄ WŁOSKĄ PIZZĄ

Międzynarodowy Dzień Pizzy przypada w najbliższą niedzielę, 9 lutego 2020. To dobra okazja, by wyjść z rodziną i znajomymi do ulubionej pizzerii i zamówić swoją pizzę. Ale umówmy się - pizza nie potrzebuje specjalnych okazji, by ją zjeść. Jest chętnie zamawiana na wynos do domu lub do biura w czasie pracy, świetnie sprawdza podczas podróży, spotykają się przy niej grupy nastolatków, dorosłych i starszych na wspólnych wypadach do pizzerii czy restauracji.

Nie przegap

Każdy, kto lubi pizzę, ma swoją ulubioną. I nie chodzi tylko o rodzaj - capricciosa, brioccioli, prosciutto, czy margarita, ale o tę konkretną, jaką serwują w lokalu, do którego lubi się chodzić ze znajomymi i spędzić czas przy dobrze znanym smaku pysznego ciasta wybranej pizzy i w klimacie właśnie tego konkretnego miejsca.

Przy okazji Międzynarodowego Dnia Pizzy, warto sprawdzić, gdzie są najlepsze pizzerie w województwie śląskim. Przygotowaliśmy listę pizzerii, w których serwuje się pizzę wypiekaną w piecu opalanym drewnem, czyli w tradycyjny włoski sposób.

TU ZJESZ PIZZĘ WYPIEKANĄ W PIECU OPALANYM DREWNEM. SPRAWDŹ TE MIEJSCÓWKI

A jaka jest Wasza ulubiona pizzeria w województwie śląskim? Podzielcie się opiniami i wskażcie niezdecydowanym, gdzie w wolnej chwili wybrać się na pizzę.

Zobacz koniecznie

Bądź na bieżąco i obserwuj

Komentarze 6

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

I
IGNORANT I DEMAGOG
6 lutego, 13:53, EXPERT I ZNAWCA:

PRAWDZIWA I SMACZNA PIZZA TO TYPU NEAPOLITAŃSKIEGO. MINIMUM SKŁADNIKÓW, CZYLI MARGHERITA LUB MARINARA, CIENKIE CIASTO, MIĘKKIE W ŚRODKU, LEKKO PRZYPALONE NA BOKACH. 50 SEKUND W PIECU OPALANYM DREWNEM. TO JEST IDEAŁ PIZZY. KTO SIĘ ZNA, WIE O CZYM MÓWIĘ.

NIE WYDZIERAJ TAK GĘBY !!! NIE MASZ SIĘ CZYM CHWALIĆ !!!

m
mój burek woli kość
6 lutego, 13:53, EXPERT I ZNAWCA:

PRAWDZIWA I SMACZNA PIZZA TO TYPU NEAPOLITAŃSKIEGO. MINIMUM SKŁADNIKÓW, CZYLI MARGHERITA LUB MARINARA, CIENKIE CIASTO, MIĘKKIE W ŚRODKU, LEKKO PRZYPALONE NA BOKACH. 50 SEKUND W PIECU OPALANYM DREWNEM. TO JEST IDEAŁ PIZZY. KTO SIĘ ZNA, WIE O CZYM MÓWIĘ.

Pretensje możesz mieć do mamusi, że gotowała na obiad zupy z proszku bo niczego nie umiała upichcić, nawet wodzionki. Skoro dla ciebie największym przysmakiem jest to co spadnie na podłogę z włoskiego stołu to życzę smacznego. O smakach i gustach nie dyskutuje się - albo się je ma albo nie.

a
a spaślaki tyją

Włoskie pizzerie w woj. śląskim. Tu zjesz prawdziwą włoską pizzę z pieca opalanego drewnem ..... Pod warunkiem, że zielone gluty wychodzące z nosa są długie jak makaron.

Ponoć w PRL-u i wcześniej polską potrawą narodową były placki ziemniaczane z kwaśnym mlekiem, który dało się kroić nożem. No ale PRL i tradycja odeszły w niepamięć jako gorsze zło.

E
EXPERT I ZNAWCA

PRAWDZIWA I SMACZNA PIZZA TO TYPU NEAPOLITAŃSKIEGO. MINIMUM SKŁADNIKÓW, CZYLI MARGHERITA LUB MARINARA, CIENKIE CIASTO, MIĘKKIE W ŚRODKU, LEKKO PRZYPALONE NA BOKACH. 50 SEKUND W PIECU OPALANYM DREWNEM. TO JEST IDEAŁ PIZZY. KTO SIĘ ZNA, WIE O CZYM MÓWIĘ.

G
Gość
6 lutego, 12:27, katowiczanin:

SICILIA, koło kina Rialto, Katowice.

Chyba sobie jaja robisz? Może 10 lat temu, ale teraz na pewno nie, naprzeciw tego lokalu masz włoska pizzę, zamiast do sycyli wolałbym iść do pizza hut

k
katowiczanin

SICILIA, koło kina Rialto, Katowice.

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3