Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wodzisław Śl.: Z kaczki przygotowali same pyszności

Redakcja
W wodzisławskim ekonomiku gotowali, że palce lizać!
W wodzisławskim ekonomiku gotowali, że palce lizać! Arkadiusz Biernat
Wodzisław Śl.: Pomarańczowa kaczka w szpinakowym gnieździe, pierś z kaczki podana z modrą kapustą i kluskami z dyni... Takie i wiele innych pyszności gotowali dzisiaj uczniowie w wodzisławskim Zespole Szkół Ekonomicznych podczas międzynarodowego konkursu Śląskiej Jesieni Kulinarnej.

Wodzisław Śl.: Z kaczki przygotowali same pyszności

Za nami VI Ślaska Jesień Kulinarna. W tym roku tematem przewodnim była „Śląska kaczka sous vide”. Konkurs zyskał rangę międzynarodową w związku z uczestnictwem drużyn z czeskiej Stonavy, Świnoujścia, Tczewa, Katowic, Ornontowic, Wisły, Jastrzębia Zdroju, Rybnika, Rydułtów, Wodzisławia Śl., Tychów oraz uczniów z gimnazjum w Marklowicach (w sumie 16 drużyn).

Pomarańczowa kaczka w szpinakowym gnieździe, pierś z kaczki podana z modrą kapustą i kluskami z dyni... Na takie oraz inne pyszności uczniowie mieli dwie godziny podczas konkursu.

Potrawy oceniało profesjonalne jury w składzie: Mirosław Bobrowski (szef kuchni MF Polonia Unity Line), Piotr Sowiński (hotel menager MF Polonia), Robert Woronowicz (Unity Line, Leszek Florek – szef kuchni „ Raczka gotuje”), Maciej Mrozek (szef kuchni „Ino wino”), Błażej Kubica (szef kuchni ”Tratoria- włoskie klimaty”) oraz szefowie kuchni Paweł Ferenc, Paweł Kaczmarek i Krystian Cydejko.

Wyniki VI Śląskiej Jesieni Kulinarnej w wodzisławskim ekonomiku:
I miejsce Zespół Szkól Gastronomicznych w Katowicach
II miejsce Zespół Szkól Ekonomicznych w Wodzisławiu Śl.
III miejsce Zespół Szkól Ekonomicznych w Wodzisławiu Śl.

Wyróżnienie za smakowitość – Zespół Szkół Ekonomicznych w Tczewie
Wyróżnienie za śląskie danie - Základní škola a Mateřská škola Stonava
Wyróżnienie za techniki kulinarne w Zespół Szkół Gastonomiczno - Hotelarskich w Wiśle.

W ramach Śliskiej Jesieni Kulinarnej odbyło się kolejne spotkanie uczestników innowacji pedagogicznej „Bez barier” z udziałem uczniów Gimnazjum w Marklowicach, podopiecznych Zespołu Placówek Szkolno - Wychowawczo – Rewalidacyjnych w Wodzisławiu Śl. oraz uczniów Zespołu Szkól Ekonomicznych w Wodzisławiu Śl.

Cały przebieg konkursu uświetnił pokaz kulinarny mistrza Remigiusza Rączki, który zaprezentował zgromadzonej publiczności swoją popisową wersję piersi z kaczki w różnych odsłonach. Stół prezentujący potrawy konkursowe był udekorowany rzeźbami w owocach wykonanymi przez wicemistrza Europy w Carvingu pana Mirosława Bobrowskiego.

Międzynarodowy konkurs był jednym z działań w projekcie INTERREG V-A Republika Czeska – Polska Fundusz Mikroprojektów 2014-2020 w Euroregionie Silesia, który nosi tytuł „Wspólnie poznajemy świat”. Był on pierwszą częścią większego projektu „Szkoła innowacyjnego gotowania”, druga część odbędzie się wiosną 2017 r.

**Obserwuj autora na Twitterze TWITTER_FOLLOW https://twitter.com/arek_biernat

**

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!