Lokale gastronomiczne zaliczają już drugi lockdown od początku pandemii. O ile wiosenny trwał 2 miesiące, to jesienny zaczął się 24 października 2020 r., i ma potrwać co najmniej do 31 stycznia 2021 r. W tym czasie restauracje mogą sprzedawać jedzenie tylko na wynos lub w dowozie, klienci nie mogą jeść ani pić na miejscu, w lokalu.
Sprawdź, jakie miejsca (w tym restauracje) są czynne stacjonarnie, dla gości, albo będą czynne od weekendu 22-24.01. Kliknij w galerię zdjęć.
Bunt wśród restauratorów
Wśród restauratorów, ale także wśród właścicieli hoteli, pensjonatów, siłowni, klubów fitness czy sal zabaw dla dzieci, narasta powoli bunt.
- Rząd w żaden sposób nie pomaga przedsiębiorcom, nie wypłaca kosztów stałych, nie dopłaca do zatrudnień - mówią właściciele katowickiej restauracji Bułkęs. - Wszystkie środki z Tarczy należą się tylko tym, którzy zmieszczą się w jakiś ich bezsensownych wyliczeniach lub podanym PKD. To bardzo nieuczciwe, wiele branż przez to cierpi - uważają.
Nie przeocz
- Licytacje komornicze samochodów STYCZEŃ 2021. Najnowsze oferty w niskiej cenie
- Masz którąś z tych chorób? Szczepionkę na koronawirusa otrzymasz szybciej
- Park Światła w Mysłowicach jest oblegany przez rodziny. Tłumy na wieczornym pokazie
- Co zdrożeje w 2021? Więcej zapłacimy za brak OC, wywóz śmieci, prąd, psa i abonament
- Jeśli w najbliższym czasie nie otworzę kawiarni, będę musiał zlikwidować swój biznes - mówi Tomasz Nowak, właściciel kawiarni Sweet Home Silesia w Rybniku i pracowni cukierniczej w Tychach. - Poza tym to, co rząd robi z nami, jest bezprawne, co pokazały ostatnie wydarzenia, m.in. wyrok sądu w Opolu. Otwarcie restauracji w Cieszynie (chodzi o restaurację U Trzech Braci - przyp. red.) zmotywowało mnie do tego, by też poważnie zacząć myśleć o otwarciu Sweet Home Silesia. Jedną przeszkodą, która mnie trzyma, to kary sanepidu - przyznaje przedsiębiorca.