MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Wyśmienite marynowane patisony. Do kanapek, sałatek i na przekąskę. Ważne są dodatki do zalewy. Wypróbuj przepis na wyborne pikle

Karolina Głogowska
Marynowane patisony to pyszna przekąska
Marynowane patisony to pyszna przekąska 123rf/ziashusha/zdjęcie ilustracyjne
Małe, żółte patisony w słoiczku to miłe wspomnienie lata. Zimą sprawdzą się jako dodatek do kanapek, sałatek czy koreczków albo jako samodzielna przekąska. Przepis na marynowane patisony jest bardzo prosty, a sekret tkwi w dobrej zalewie z odpowiednimi dodatkami. Wypróbuj pyszny sposób na marynowanego patisona i zrób pyszne pikle na zimę.

W skrócie:

Patison to mała odmiana dyni, o kulistym kształcie. Pochodzi z Ameryki Północnej, ale lubi także polski klimat i łatwo się go hoduje w naszym kraju. Patison wygląda uroczo i z tego powodu uważa się go często za warzywo dekoracyjne. Tymczasem patisony mają cenne właściwości zdrowotne i świetnie sprawdzają się w kuchni. Można je dodawać do zapiekanek, makaronów czy gulaszu. Dziś polecam jednak przepis na doskonałe przetwory z patisona. To warzywa idealnie nadaje się do marynowania i w tej formie jest bardzo smaczne. Nie wspominając już o tym, jak zachęcająco wygląda. W moim przepisie jest także czosnek i papryczka chili, które wspaniale podkreślają smak tego warzywa. Sprawdź i przekonaj się, jak pyszny jest marynowany patison.

Patison marynowany – przepis na pikle na zimę

Czas przygotowania: 30 minut

Porcja: 5 małych słoiczków

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 1 kg patisonów,

  • główka czosnku,

  • 2 papryczki chili,

  • kilkanaście ziaren gorczycy,

  • kilkanaście ziaren ziela angielskiego,

  • kilka liści laurowych,

  • 3 łyżki soli,

  • 6 łyżek cukru,

  • 1 szklanki octu 6%,

  • 5 szklanek wody.

Jak zrobić marynowane patisony?

  1. Patisony umyłam i przekroiłam na pół. Jeśli są duże, możesz przekroić je na ćwiartki.

  2. Umieściłam patisony w wyparzonych i wysuszonych słoiczkach.

  3. Do każdego słoika włożyłam liście laurowe, gorczycę i ziele angielskie.

  4. Następnie włożyłam po kilka ząbków czosnku.

  5. Papryczki przekroiłam na mniejsze części i także umieściłam w słoikach.

  6. Z wody, octu, cukru i soli przygotowałam zalewę. Umieściłam składniki w garnku i gotowałam 10 minut.

  7. Zalewę wlałam do słoików, zakręciłam.

  8. Słoiki umieściłam w garnku, wlałam wodę do połowy wysokości. Gotowałam 15 minut.

  9. Wyjęłam słoiki do całkowitego ostygnięcia. Marynowane patisony przechowuję w chłodnym miejscu.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Ciasto popapraniec

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dziennikzachodni.pl Dziennik Zachodni