MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Wyśmienity kotlet po parysku. Delikatny, złocisty i mięciutki. To najbardziej soczysta pierś z kurczaka, jaką zrobisz. Smakuje wybornie

OPRAC.:
Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Kotlet po parysku to sposób na najbardziej soczystą pierś z kurczaka
Kotlet po parysku to sposób na najbardziej soczystą pierś z kurczaka 123rf/tycoon751/zdjęcie ilustracyjne
Delikatne, soczyste i mięciutkie kotlety po parysku to doskonały pomysł na obiad z piersią kurczaka. Od tradycyjnej smażonej piersi różnią się panierką. Kotlety po parysku rozpływają się w ustach i są niezwykle smaczne. Ich przygotowanie zajmie ci kilka chwil, a cała rodzina będzie zachwycona takim prostym i pysznym obiadem z piersią kurczaka.

W skrócie:

Szukasz pomysłu na obiad z piersią kurczaka? Zrób wyśmienity kotlet po parysku. To filet z kurczaka smażony w panierce z jajka i mąki. Nie dodaje się do niego bułki tartej. Kotlet z kurczaka wychodzi niezwykle soczysty, mięciutki i delikatny. Dzięki temu najbardziej smakuje przeważnie dzieciom, ale z pewnością dorośli też będą się nim zajadać. Możesz podać do niego ugotowany ryż albo ziemniaki – z wody lub puree. Doskonale będzie pasowała również delikatna surówka z marchewki albo młodej kapusty. Taki obiad to kwintesencja prostoty, elegancji i dobrego smaku. Z pewnością będziesz do niego wracać jak najczęściej.

Kotlet po parysku – pomysł na pierś z kurczaka

Czas przygotowania: 20 minut

Porcja: 4 osoby

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • podwójna pierś z kurczaka,

  • 3 jajka,

  • 3 łyżki mąki,

  • sól, pieprz,

  • olej do smażenia

  • przyprawa do drobiu (opcjonalnie).

Jak zrobić kotlet po parysku z piersi kurczaka?

  1. Piersi kurczaka umyłam i osuszyłam papierowym ręcznikiem. Następnie przekroiłam je wzdłuż na mniejsze kotlety.

  2. Każdy kotlet z kurczaka posoliłam, doprawiłam solą, pieprzem i przyprawą do drobiu.

  3. W głębokim talerzu rozmąciłam jajka. Do drugiego talerza wsypałam mąkę.

  4. Każdy kotlet z kurczaka obtaczałam w mące i jajku, a następnie kładłam na rozgrzany olej.

  5. Piersi z kurczaka smażyłam z obu stron na złoto.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Placek z agrestem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Wyśmienity kotlet po parysku. Delikatny, złocisty i mięciutki. To najbardziej soczysta pierś z kurczaka, jaką zrobisz. Smakuje wybornie - Strona Kuchni

Wróć na dziennikzachodni.pl Dziennik Zachodni