MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Zagnieć ciasto na pierogi i włóż w środek czerwone owoce. Tak zrobisz pierogi z truskawkami jak od babci. Wprost rozpływają się w ustach

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowe pierogi z truskawkami to prawdziwy rarytas. Możesz podać je ze śmietaną lub z rumianą bułką tartą.
Domowe pierogi z truskawkami to prawdziwy rarytas. Możesz podać je ze śmietaną lub z rumianą bułką tartą. 123rf.com/dream04/zdjęcie ilustracyjne
Domowe pierogi z truskawkami to prawdziwy rarytas. Mamy i babcie często podawały go na sezonowy deser. Zazwyczaj podaję go je z ubitą kremówką z cukrem waniliowym, z gęstą kwaśną śmietaną lub z jogurtem greckim. Zapisz sobie przepis na delikatne pierogi z truskawkami smakujące jak w dzieciństwie.

W skrócie

Apetyczne pierogi z truskawkami to klasyczny przepis z repertuaru kuchni naszych mam i babć. Domowe pierogi ze słodkim nadzieniem przyrządza się w taki sam sposób jak pierogi ruskie. Pamiętaj, aby ciasto pierogowe cieniej rozwałkować. Pierogi na słodko zwykle są także większe niż te pierogi z mięsem lub uszka wigilijne. Formując pierogi z truskawkami, musisz mieć pewność, że są dobrze sklejone. Owoce puszczają sok, który rozkleja ciasto. Aby mieć pewność, że gotowanie nie zakończy się kulinarną porażką, do pokrojonych truskawek możesz dodać przesianą przez sitko łyżkę mąki ziemniaczanej. Takie pierogi z truskawkami smakują nieziemsko z rumianą bułką tartą podsmażoną na maśle. Idealny przysmak nie tylko dla dzieci.

Pierogi z truskawkami – przepis na sezonowy obiad

Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • 125 ml ciepłej wody,
  • szczypta soli.

Farsz z truskawek:

  • 600 g truskawek,
  • 10 g cukru,
  • 5 g mielonego cynamonu.

Do podania:

  • 30 g roztopionego masła,
  • 250 ml śmietanki kremówki,
  • 20 g cukru.

Czytaj także:

Jak zrobić pierogi z truskawkami?

Sposób podania:

  1. Składniki na ciasto na pierogi umieść w misce i zagnieć elastyczne ciasto.
  2. Odstaw je na bok i przykryj wilgotną ściereczką.
  3. Truskawki umyj i usuń szypułki. Możesz przekroić na ćwiartki lub połówki.
  4. Owoce wymieszaj z cukrem i cynamonem i odstaw na 15 minut.
  5. Blat obsyp delikatnie mąką, ciasto pierogowe wyjmij z miski i rozwałkuj.
  6. Wycinaj za pomocą szklanki lub wykrawacza do ciast krążki o średnicy 7 cm.
  7. Na każdą porcję ciasta wyłóż łyżeczkę owoców, zlep dokładnie brzegi i zagotuj wodę w płaskim rondlu.
  8. Do wrzątku dodaj 1/2 łyżeczki soli.
  9. Po kolei wrzucaj pierogi i gotuj, aż wypłynął. W garnku nie powinno być zbyt tłoczno, aby pierogi mogły swobodnie wypłynąć na wierzch.
  10. Powinny być gotowe po 3 minutach.
  11. Pierogi z truskawkami wyjmij łyżką cedzakową i odsącz z wody.
  12. Wyłożone na talerzu pierogi z truskawkami polej roztopionym masłem i podawaj z ubitą słodką śmietaną.
  13. Wierzch dania możesz udekorować listkami mięty.

Domowe pierogi z jagodami

W lecie można przebierać pośród różnych propozycji na pierogi owocowe. Szczególnie polecam zrobić domowe pierogi z jagodami. Jeśli chcesz uzyskać zdrowszą wersję tych pierogów, to zamiast mąki pszennej użyj mąki orkiszowej. Albo mąki pełnoziarnistej, która będzie miała większą zawartość błonnika.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Odmierzaj składniki precyzyjnie

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Zagnieć ciasto na pierogi i włóż w środek czerwone owoce. Tak zrobisz pierogi z truskawkami jak od babci. Wprost rozpływają się w ustach - Strona Kuchni

Wróć na dziennikzachodni.pl Dziennik Zachodni