Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
2 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Salmonella jest bakterią, która może występować w świeżym...
fot. pixabay.com

Zagrożenia w żywności. Jakie bakterie mogą występować w popularnych produktach spożywczych?

Salmonella

Salmonella jest bakterią, która może występować w świeżym mięsie mielonym, drobiu, jajkach oraz produktach z dodatkiem jaj. Może się ona rozwinąć np. w rozmrożonych lodach i niewłaściwie przechowywanym kremie do tortów. Pierwsze objawy zatrucia salmonellą pojawiają się już po 8 h po zjedzeniu skażonej żywności. Wśród nich można wymienić: ból brzucha, biegunkę, nudności i wymioty, a także podwyższoną temperaturę ciała. Tego typu zatrucie może być szczególnie niebezpieczne dla dzieci, ponieważ jego konsekwencją jest odwodnienie organizmu. Leczenie zatrucia salmonellą polega w głównej mierze na nawadnianiu organizmu i przyjmowaniu węgla leczniczego. Niekiedy może być również konieczna antybiotykoterapia.

Zobacz również

Zawalił się murek oporowy przy drodze do Jugowic. Na razie objazdy!

Zawalił się murek oporowy przy drodze do Jugowic. Na razie objazdy!

Widzew zagra z mistrzem Polski przy pełnym stadionie

Widzew zagra z mistrzem Polski przy pełnym stadionie

Polecamy

„Checo” ma więcej sponsorów niż Verstappen i Hamilton razem wzięci

„Checo” ma więcej sponsorów niż Verstappen i Hamilton razem wzięci

Na meczu Ruchu Chorzów z Widzewem nie było ponad 50.000 kibiców? Jest inna liczba!

Na meczu Ruchu Chorzów z Widzewem nie było ponad 50.000 kibiców? Jest inna liczba!

Jak pozbyć się moli spożywczych? Srebrne kulki to całkiem nowy sposób na te szkodniki

Jak pozbyć się moli spożywczych? Srebrne kulki to całkiem nowy sposób na te szkodniki