Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zbiory ziarna kukurydzy mniejsze niż przewidywano. Ceny też

Redakcja
Jaka jest przyszłość produkcji kukurydzy w Polsce? Co możemy zrobić, aby Polacy konsumowali więcej kukurydzy? Na te pytania odpowiadano podczas konferencji zorganizowanej w ramach kampanii „Kukurydza – słoneczne ziarno zdrowia”
Jaka jest przyszłość produkcji kukurydzy w Polsce? Co możemy zrobić, aby Polacy konsumowali więcej kukurydzy? Na te pytania odpowiadano podczas konferencji zorganizowanej w ramach kampanii „Kukurydza – słoneczne ziarno zdrowia” Polski Związek Producentów Kukurydzy
Według danych Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej PIB zbiory kukurydzy uprawianej na ziarno w roku 2016 mogą wynieść ponad 3,9 mln ton wobec 3,2 mln t przed rokiem. Średnia krajowa cena zakupu w październiku wyniosła 564 zł/t i była niższa o 14 proc. w porównaniu do 2015 r. Również na tle krajów UE polscy rolnicy otrzymują mniejszą cenę – o 12 proc. mniej niż wynosi średnia unijna.

Kukurydza pod względem wielkości zasiewów zajmuje drugie po pszenicy miejsce na świecie, ale pod względem zbiorów ziarna dominuje, wyprzedzając pszenicę o blisko 30 proc. Powierzchnia uprawy kukurydzy w Polsce jest również znacząca – w ostatnich 4 latach ustabilizowała się na poziomie 1,2 mln ha, z tego ok. połowa uprawiana jest na ziarno i połowa na kiszonkę. Według danych IERiGŻ PIB plony ziarna kukurydzy w tym roku wyniosły 6,83 t/ha wobec 4,71 t/ha w 2015 r., a zbiory wyniosą ok. 3,9 mln ton. Jednakże polscy rolnicy wciąż otrzymują za ziarno mniej niż europejscy sąsiedzi: przeciętna cena unijna ziarna wynosi 643 zł/t (149 EUR/t) wobec 564 zł/t w Polsce.

- W przeważającej części kraju od maja do połowy sierpnia nie brakowało opadów i kukurydza miała bardzo dobre warunki rozwojowe – ocenia sytuację prof. dr hab. Tadeusz Michalski, prezes Polskiego Związku Producentów Kukurydzy. - Gorzej sytuacja wyglądała jednak w rejonach, gdzie rośliny w tym okresie narażone były na suszę, a niedobory wody w lipcu i sierpniu potęgowane były przez wysokie temperatury. To tam wielu rolników zdecydowało się już w połowie sierpnia rozpocząć zbiór na kiszonkę, przeznaczając na to również część plantacji ziarnowych. Jednakże na terenach, gdzie dopisały letnie opady, kukurydza wytworzyła dużą biomasę i wykształciła kolby z dorodnym ziarnem.

Plony kukurydzy zbieranej na kiszonkę były więc wysokie, co umożliwiło z kolei przesunięcie części areału do zbioru na ziarno. Później było jednak już gorzej: wobec braku opadów w II połowie sierpnia i we wrześniu kukurydza przyspieszyła dojrzewanie, skutkiem czego tegoroczne zbiory ziarna rozpoczęto już w połowie września.

- Wymuszone dojrzewanie spowodowało jednak redukcję doskonale zapowiadających się plonów (o ok. 10 proc.), zaś bardzo deszczowy październik spowodował prawie miesięczną przerwę w omłotach - tłumaczy prof. Michalski. - PZPK szacuje, że skutkiem tych perturbacji pogodowych zbiory ziarna kukurydzy będą mniejsze od podawanych przez IERiGŻ i wyniosą ok. 3,6 mln ton. Cieszy jednakże fakt, że większość zebranego ziarna kukurydzy charakteryzuje niska wilgotność i dobra zdrowotność.

 

I jednocześnie dodaje, że producentów kukurydzy czeka wiele wyzwań. Jednym z nich jest utrzymanie poziomu produkcji i redukcja kosztów uprawy i konserwacji, tak by dostosować się do obniżających się ciągle cen zbytu. Ważne jest również zwiększenie upraw z przeznaczeniem na cele energetyczne.

Doświadczenia niemieckie pokazują, że kukurydza jest jednym z najlepszych surowców do produkcji biogazu, zarówno pod względem wydajności polowej, jak i efektywności przetwarzania.

 

U naszego zachodniego sąsiada przerabia się surowiec z około 800 tysięcy hektarów, a działa tam ponad 8 tysięcy biogazowni rolniczych. W Polsce na cele energetyki odnawialnej przeznacza się niespełna 30 tysięcy hektarów, ale eksperci prognozują, że w przyszłości na potrzeby biogazowni trzeba będzie zebrać kukurydzę ze 100 tysięcy hektarów. To dobry kierunek rozwoju produkcji kukurydzy. I tylko jedna z rozlicznych możliwości zastosowania tej niezwykle cennej rośliny.

Ziarno kukurydzy stosowane jest powszechnie w wielu kuchniach świata. W Polsce jednak wciąż zbyt mało spożywamy kukurydzy.

- To błąd – przekonuje dr inż. Roman Warzecha, członek rady PZPK. - Polski Związek Producentów Kukurydzy chcąc propagować większe spożycie kukurydzy w kraju od kilku lat prowadzi liczne działania promocyjne w ramach kampanii „Kukurydza – słoneczne ziarno zdrowia”, finansowanej ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych. - Namawiamy dzieci i dorosłych do konsumpcji kukurydzy w różnej postaci. W sukurs przychodzi nam nowoczesny i dobrze rozwijający się przemysł młynarski, który przemiela blisko 200 tys. ton krajowego ziarna kukurydzy, dostarczając wysokiej jakości grys i mąkę kukurydzianą na potrzeby przemysłu spożywczego i eksport do wielu krajów Europy i świata.

W Polsce spożycie kukurydzy cukrowej wynosi zaledwie 5-10 proc. całości zbiorów. W Austrii jest to 30 proc., a we Francji – 20 proc. 

Konsumpcja kukurydzy cukrowej (tzw. słodkiej) wynosi w naszym kraju ok. 0,5 kg na mieszkańca, w USA jest to około 12 kg. Przed nami jeszcze wiele pracy, aby upowszechnić kukurydzę w codziennej diecie Polaków” – dodaje ekspert.

 

Kukurydza i jej przetwory mają wiele niezwykłych wartości odżywczych i powinny na stałe zagościć w diecie Polaków. Z całą pewnością warto podkreślić brak glutenu, który umożliwia spożywanie tej rośliny przez alergików czy osoby chore na celiakię. Ponadto roślina ta jest dobrym źródłem węglowodanów, błonnika, witamin, minerałów oraz antyoksydantów.

- Kukurydza jest źródłem skrobi (60–70 proc.), zawiera sporo błonnika, który ma działanie regulujące trawienie i przeciwnowotworowe  – informuje dietetyk Justyna Marszałkowska-Jakubik. - Ponadto jest źródłem witamin, minerałów i antyoksydantów. Do najważniejszych należy zaliczyć luteinę, zeaksantynę, beta-karoten, selen i witaminę E. Selen i witamina E to doskonałe połączenie o niezwykle silnym potencjale antyoksydacyjnym. Badania pokazują, że związki te mają właściwości profilaktyczne w kierunku 10 typów nowotworów, m.in. piersi, płuc, odbytu i prostaty. Zachęcam do częstego spożycia kukurydzy i jej przetworów” .

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Zbiory ziarna kukurydzy mniejsze niż przewidywano. Ceny też - Gazeta Współczesna