MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Zdrowa przekąska we włoskim stylu. Poznaj prosty przepis na pinzimonio. Pysznie smakuje i jest szybkie do przygotowania

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Pyszna i bardzo prosta do przygotowania przekąską. Idealna na piknik. Zobacz, jak zrobić włoskie pinzimonio. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Pyszna i bardzo prosta do przygotowania przekąską. Idealna na piknik. Zobacz, jak zrobić włoskie pinzimonio. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Pinzimonio to bardzo prosta do przygotowania i zdrowa przekąska, którą z powodzeniem można zrobić na piknik, imprezę czy po prostu do podjadania w ciągu dnia. Sekretem jej smaku jest delikatnie doprawiona oliwa z oliwek, w której zanurza się chrupiące kawałki świeżych warzyw lub pieczywa. Przekonaj się, jakie to pyszne i wypróbuj przepis na przekąskę we włoskim stylu.

W skrócie:

Zdrowa przekąska na szybko

Szukasz pomysłu na coś zdrowego do podjadania? Proponuję przepis na włoską przekąskę pinzimonio. To chrupiące warzywa z wyśmienitą oliwą z oliwek doprawioną sokiem z cytryny, solą, pieprzem, czosnkiem i świeżą bazylią. Lubię dodać do niej także odrobinę octu balsamicznego. Oprócz warzyw, jako dodatek, świetnie sprawdzi się także chleb lub focaccia. Taką pyszną przekąskę zrobisz w kilka minut i to bez trudu. Świetnie sprawdzi się jako przystawka na imprezę, piknik czy grill w plenerze. Możesz, tak jak ja, ułożyć warzywa na półmisku i podać z miseczką doprawionej oliwy lub nalać jej odrobinę do małego słoiczka i włożyć do niego słupki warzyw.

Zobacz w galerii, jak przygotować pinzimonio.

Przepis na pinzimonio

czas przygotowania: ok. 10 minut
porcja na: 4 osoby
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • szczypta soli i pieprzu,
  • opcjonalnie ząbek czosnku,
  • opcjonalnie łyżeczka octu balsamicznego,
  • opcjonalnie świeża bazylia,

dodatki:

  • czerwona papryka,
  • zielona papryka,
  • żółta papryka,
  • kilka liści sałaty lodowej lub rzymskiej,
  • kilka pomidorków koktajlowych,
  • kilka marchewek,
  • chleb lub focacica.

Jak zrobić włoską przekąskę pinzimonio?

  1. W miseczce wymieszaj oliwę, sok z cytryny sól i pieprz.
  2. Możesz dosmakować całość ząbkiem czosnku i odrobiną octu balsamicznego.
  3. Dodaj do oliwy także kilka listków świeżej bazylii.
  4. Warzywa umyj i pokrój w słupki. Ułóż je na półmisku razem z miseczką doprawionej oliwy.
  5. Chleb lub focaccie pokrój na mniejsze kawałki i połóż koło warzyw. Gotowe.

Pinzimonio na kilka sposobów

Pinzimonio to bardzo uniwersalna potrawa, którą można przygotowywać o każdej porze roku. Sos z oliwy jest niezwykle prosty do zrobienia. Można doprawić go np.

  • octem jabłkowym,
  • octem balsamicznym,
  • kolorowym pieprzem,
  • tymiankiem,
  • rozmarynem.

Zioła do oliwy można dodać świeże lub suszone. Warto także włożyć do sosu ząbek czosnku, który dodaj jej wyjątkowego aromatu.

Jeśli chodź o warzywa i dodatki do oliwy, to możesz wybrać co tylko lubisz i masz w lodówce. Większe warzywa pokrój w słupki, a liście sałaty porwij na mniejsze kawałki. Pomidorki koktajlowe czy oliwki nadziej na patyczki do koreczków, by było łatwiej je zjeść.

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Suszarki do warzyw i owoców

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak kupić dobry miód? 7 kroków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Zdrowa przekąska we włoskim stylu. Poznaj prosty przepis na pinzimonio. Pysznie smakuje i jest szybkie do przygotowania - Strona Kuchni

Wróć na dziennikzachodni.pl Dziennik Zachodni