Kuchmistrz bez granic i specjalista od gastronomicznych gawęd spotkał się w niedzielę z mieszkańcami Śląska w markecie Tesco. Zaserwował przepyszny obiad i udzielił wielu ciekawych, kulinarnych porad. Klientów do spotkania zachęcał Henio, znany z reklam marketu. Zdradził nam, że jego rola podczas przygotowania wigilijnej kolacji to…próbowanie. Próbować mogli też klienci, na szczęście dań nie w wykonaniu Henia, a samego mistrza Makłowicza.
Pierwsze danie to była ziemniaczana zupa krem z kawałkami łososia. - Pamiętam, jak poczęstowano mnie tą zupą zimą, w okolicach Zatoki Botnickiej - opowiadał Makłowicz. -Temperatura minus piętnaście, wszędzie biało, a i kolor zupy również biały, przez biały pieprz. Operator miał problem z przełamaniem tej bieli, dopiero przełamał ten kolor koperek - opowiadał specjalista od kulinarnych opowieści. Przepis podpatrzony w Finlandii bardzo przypadł mu do gustu, chociaż , jak przyznaje był zdziwiony dodawaniem mleka. - Ale mieszkańcy Finlandii nawet rosół popijają mlekiem - przyznawał.
*Niesamowity Dreamliner w Pyrzowicach ZOBACZ ZDJĘCIA i WIDEO
*Zniewalający wystrój restauracji Kryształowa Magdy Gessler ZOBACZ ZDJĘCIA i WIDEO
*HC GKS Katowice od szatni ZOBACZ ZDJĘCIA TYLKO W DZ
*Ślązacy zazdroszczą Katalończykom autonomii: prawda czy fałsz? [CZYTAJ I SKOMENTUJ]
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?