Papryka w kuchni
Na Węgrzech znaleźć można chyba wszystkie odmiany papryki. Kuchnia ta słynie z zastosowania największej ilości tego warzywa, przyprawy. Najsłynniejszymi odmianami papryki, najbardziej cenionymi są segiedyńska i kolczańska. Najostrzejszą papryką jest papryka czereśniowa. Papryka swą ostrość zawdzięcza zawartości kapsaicyny, im jej więcej tym ostrzejsza papryka
Papryka zawiera witaminy z grupy B, witaminę C, potas, wapń, magnez, miedź i żelazo. Ponadto czerwona papryka charakteryzuje się dużą zawartością beta-karotenu.
Małe papryczki chili, dostępne w marketach, oczyszczają krew z zakrzepów i przeciwdziałają miażdżycy.
Papryka pomaga zwalczać astmę, przeziębienia, anginy, zapalenia oskrzeli i inne infekcje. W dodatku obniża poziom cholesterolu. Badania podpowiadają, że papryka chili zawiera przeciutleniacze, chroniące przed rakiem.
Kolorowe papryki to doskonałe warzywo, które nie tylko można używać jako dodatek do kanapek czy sałatek. Świetnie smakują jako lekkie danie podane na ciepło. Papryki można przyrządzić na wiele sposobów.
Przepis na zupę z pieczonej papryki i pieczonych pomidorów
Składniki:
- 4 czerwone papryki
- 0,5kg dojrzałych pomidorów
- 1 papryczka chili
- 3 ząbki czosnku
- 1 duży ziemniak
- 1/3 zielonego ogórka
- 3 kopiaste łyżki jogurtu greckiego
- 1 czerwona cebula
- oliwa
- sól, pieprz
- 1,5 - 2l wywaru drobiowego lub warzywnego
Przygotowanie:
Papryki przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, położyć przeciętą stroną do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pomidory przekroić na pół, położyć na kolejną blachę skórką do dołu. Dodać nieobrane ząbki czosnku i całą papryczkę chili. Posolić, popieprzyć, skropić oliwą.
Na dolny poziom piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C wstawić blachę z pomidorami, na środkową półkę blachę z papryką. Gdy skórka papryki będzie czarna (po około 15-20 minutach), wyjąć ją oraz papryczkę chili, przełożyć do foliowego woreczka, zamknąć i odłożyć do przestygnięcia, a następnie obrać. Pomidory powinny piec się łącznie około 45 minut. Po wyjęciu czosnek obrać z łupin.
W dużym garnku rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną cebulę, podsmażyć. Dorzucić pomidory wraz ze skórką, upieczony czosnek, surowego ziemniaka pokrojonego w kostkę i obrane ze skóry papryki. Zalać wywarem, posolić. Gotować około 30 minut. Następnie zmiksować i doprawić. Gdyby zupa była zbyt gęsta, można ją rozrzedzić dodając wody lub wywaru.
Bazylię, jogurt oraz ogórka dokładnie zmiksować. Zupę podawać z kleksem sosu jogurtowo-ogórkowego.
Nie przeocz
Musisz to wiedzieć
Zobacz koniecznie
Bądź na bieżąco i obserwuj
Kotlety mielone z piekarnika z fetą
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?