reklama

Żurek wielkanocny: najlepszy przepis na żurek wielkanocny. Jak zrobić żurek wielkanocny Magdy Gessler?

SRZaktualizowano 
Żurek wielkanocny to podstawa!
Żurek wielkanocny to podstawa! pixabay
Wiele osób nie wyobraża sobie, aby na wielkanocnym stole zabrakło tradycyjnego żurku. Jak zrobić żurek wielkanocny? Co sprawi, że przygotowany przez Was żurek na Wielkanoc będzie idealny i zachwyci Waszych bliskich? Poniżej znajdziecie przepis na żurek wielkanocny, a także sprawdzony przepis na zakwas na żurek, dowiecie się też jak zrobić żurek idealny!

Żurek wielkanocny. Jak zrobić żurek? [PRZEPIS NA ŻUREK]

Z pewnością część z Was na myśl o samodzielnym przygotowaniu żurku wielkanocnego dostaje gęsiej skórki, obawiając się sporego wyzwania.

Nic bardziej mylnego! Poniższe przepisy na żurek, a wśród nich m.in. przepis na żurek wielkanocny Magdy Gessler sprawią, że żurek na Wielkanoc staną się Waszym daniem popisowym.

CZYTAJCIE TEŻ:
PRZEPISY NA WIELKANOC 2019: najlepsze potrawy na Wielkanoc 2019
ŻYCZENIA NA WIELKANOC: SMS, Facebook, wierszyki wielkanocne

Żurek na Wielkanoc [PRZEPIS NA ŻUREK WIELKANOCNY]

SPRAWDZONE PRZEPISY WIELKANOCNE: Idealne na Wielkanoc 2019. ...

Jak zrobić żurek wielkanocny?
Przygotowanie żurku wielkanocnego może być dziecinnie proste. Jednym z tradycyjnych i lubianych przepisów na żurek wielkanocny jest ten, do którego przygotowania wykorzystacie wędzonkę i białą kiełbasę. Co jeszcze będzie Wam potrzebne?

Przepis na tradycyjny żurek wielkanocny [SKŁADNIKI NA ŻUREK]

  • litr bulionu warzywnego
  • 500 ml zakwasu na żurek
  • 150 g boczku wędzonego surowego
  • 150 g kiełbasy białej
  • 100 g kiełbasy zwykłej
  • 2-3 łyżki śmietanki 30%
  • według uznania: sól, pieprz, czosnek

Jak zrobić żurek? [ŻUREK PRZEPIS]

Pierwszym krokiem do przygotowania idealnego żurku wielkanocnego jest ugotowanie bulionu warzywnego.

Następnie, pokrójcie kiełbasę białą i zwykłą, a także boczek wędzony. Kolejnym krokiem jest podsmażenie boczku i kiełbasy na patelni, powinno to trwać około 5-8 minut. Gdy składniki będą już gotowe, przełóżcie je do bulionu warzywnego i gotujcie około 5 minut, po czym wlejcie do zupy przygotowany zakwas na żurek. Ostatnim krokiem, aby stworzyć idealny żurek wielkanocny jest dodanie do wywaru śmietanki 30%.

Żurek Wielkanocny Magdy Gessler [PRZEPIS NA ŻUREK Magdy Gessler]

Szukacie przepisu na żurek wielkanocny? Nie macie jeszcze swojej ulubionej receptury, albo zastanawiacie się jak zrobić żurek? Mamy podpowiedź! Przepis na żurek, który cieszy się dużą popularnością wśród Internautów żurek wielkanocny Magdy Gessler. Przyrządzenie tej zupy według receptury Magdy Gessler nie jest trudne.

Żurek wielkanocny Magdy Gessler przepis. Jak zrobić żurek według przepisu Magdy Gessler?

  • litr wody
  • litr bulionu warzywnego
  • 300 g białej kiełbasy
  • 4 jajka
  • 5 prawdziwków
  • łyżka masła
  • 350 g mąki razowej
  • sól, pieprz - według uznania
  • majeranek
  • natka pietruszki
  • ok. 3 liście laurowe
  • ok. 5 kuleczek ziela angielskiego
  • 4 ząbki czosnku

Żurek wielkanocny Magdy Gessler. Jak zrobić zakwas na żurek?

Pierwszym krokiem jest stworzenie zakwasu na żurek. Jak zrobić zakwas na żurek według przepisu Magdy Gessler?

Do dużego garnka należy wsypać mąką i zalać ją wrzątkiem - musi powstać gładka masa. Po jej otrzymaniu dodajemy resztę przyszykowanej wody do garnka dodajemy czosnek oraz ziele angielskie i liście laurowe, przykrywamy garnek, po czym obwiązujemy go gazą. W takiej formie odstawiamy go w ciepłe miejsce na trzy dni.

Zakwas na żurek. Jak zrobić zakwas na żurek według przepisu Magdy Gessler?

Po upływie wspomnianych trzech dni zakwas na żurek wielkanocny należy przerzedzić. Gdy ten krok mamy już za sobą, zaczynamy przygotowywać żurek na Wielkanoc według przepisu Magdy Gessler.

prawdziwki kroimy i podsmażamy na maśle, po czym zalewamy je bulionem i gotujemy do momentu aż będą miękkie.
Do bulionu i grzybów dodajemy śmietanę,majeranek, sól oraz pieprz.
Gotujemy jajka na twardo oraz przez około 20 minut parzymy kiełbasę. Po tym czasie, kroimy jajka i kiełbasę.

Żurek wielkanocny według przepisu Magdy Gessler podajemy z przygotowanym wcześniej jajkiem i kiełbasą, dekorujemy posiekaną natką pietruszki.

A tu przepis Wojtka Kiliana - to kucharz, który gotował dla Stinga. W kuchni programu Dzień Dobry TVN przygotował m.in. żurek z kiszoną kapustą:

TYDZIEŃ Magazyn reporterów Dziennika Zachodniego

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3