Babcine przepisy. TOP 12 dań z dzieciństwa, do których warto powrócić [PRZEPISY]
Tradycyjne gołąbki z ryżem, kaszą i mięsem Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej
Składniki
1 duża kapusta
2 kg mielonego mięsa wieprzowego (najlepiej łopatki)
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
2 woreczki ryżu (po 100 gram)
2 woreczki kaszy mazurskiej
5 łyżki oleju
pieprz, sól, ulubione przyprawy
Składniki na sos
1 litr wody
1 koncentrat pomidorowy lub świeże pomidory
5 łyżek śmietany 18%
3 łyżki mąki pszennej
natka pietruszki
2 kostki rosołowe
Wykonanie
Na samym początku należy zagotować kapustę, ryż i kaszę.
Mamy wtedy czas na przyrządzenie mięsnego farszu. Cebulkę posiekać i podsmażyć na oleju. Dodać mięso i dusić około 20 minut. Ugotowany i odcedzony ryż oraz kaszę przełożyć do mięsnej masy. Dodać przyprawy, czosnek i dokładnie wymieszać.
Z ugotowanej kapusty usunąć zgrubiałe części liści. Liście oddzielić. Gotowy farsz nakładać na liście kapusty i formować gołąbki, następnie ułożyć w gęsiarce. Zalać lekko osolonym wrzątkiem i włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około godzinę.
Sos. Zagotować wodę i rozpuścić w niej kostkę rosołową. Następnie w kubku wymieszać koncentrat pomidorowy ze śmietaną i mąką. Po wymieszaniu wlać powoli do wywaru, ciągle mieszając. Zagotować i przyprawić. Na koniec dodać posiekaną pietruszkę. Jeśli sos będzie kwaśny przez koncentrat, należy wtedy dodać łyżkę cukru.
Gotowe gołąbki polać sosem.
Zobacz koniecznie: Potrawy z kaszą. TOP 12 dań z kaszą naszych Czytelników