MKTG SR - pasek na kartach artykułów
6 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Składniki na ciasto...
fot. Katarzyna Jaworek

Babcine przepisy. TOP 12 dań z dzieciństwa, do których warto powrócić [PRZEPISY]

Pierogi z serem na słodko Katarzyny Jaworek

Składniki na ciasto
2 szklanki mąki
1 jajko
1,5 łyżki oleju
woda

Składniki na farsz

200 g sera białego
2 żółtka
1 opakowanie cukru waniliowego
1,5 łyżki cukru

Dodatkowo

100 g masła
1 łyżka cukru do posypania
sól

Wykonanie

Ciasto. Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać jajko, olej oraz wodę (tyle ile zabierze ciasto). Zagnieść ciasto, tak aby było elastyczne.
Farsz. Ser, żółtka oraz cukry przełożyć do miski i ugnieść widelcem na jednolitą masę.
Ciasto rozwałkować. Szklanką wykroić w cieście krążki. Na środek krążków nałożyć porcję farszu. Krążki złożyć na pół, brzegi dokładnie skleić.
Pierogi wrzucić do gotującej się, osolonej wody. Gotować 5 minut. Pierogi odcedzić i wyłożyć na talerz.
Masło zarumienić w garnuszku. Masełkiem okrasić pierogi. Wierzch posypać cukrem.

Zobacz koniecznie: TOP 10 dań z kurczaka naszych Czytelników

Zobacz również

Food Hall Focha 15 w Radomiu przygotowuje się do otwarcia. Zobacz jak będzie w środku

NOWE
Food Hall Focha 15 w Radomiu przygotowuje się do otwarcia. Zobacz jak będzie w środku

W Lesznie Górnym szykuje się niezwyky festiwal "Na styku kultur"

NOWE
W Lesznie Górnym szykuje się niezwyky festiwal "Na styku kultur"

Polecamy

"Powoli" 20 maja w ramach cyklu "Premiera Psychologiczna" w Kinie Pod Baranami

"Powoli" 20 maja w ramach cyklu "Premiera Psychologiczna" w Kinie Pod Baranami

Puchar Skarbnika kolejny raz w Wieliczce. Zapisy już ruszyły

Puchar Skarbnika kolejny raz w Wieliczce. Zapisy już ruszyły

Kobylański eratyk zostanie zabezpieczony. Ale musimy jeszcze poczekać. Dlaczego?

Kobylański eratyk zostanie zabezpieczony. Ale musimy jeszcze poczekać. Dlaczego?