2 z 13
Poprzednie
Następne
Pyszne ciasta wielkanocne. Znasz przepisy na doskonałe domowe ciasta? Zobacz, jak się piecze babkę wielkanocną piaskową i drożdżową
Babka wielkanocna z Siewierza
Składniki: 0,5 kg mąki pszennej, 0,5 dkg opakowania drożdży, pół kostki masła, 3 jaja, niepełna szklanka mleka, pół szklanki cukru, rodzynki, skórka otarta z cytryny. Przesiać mąkę do misy, wkruszyć do niej drożdże i masło. Wszystko dobrze posiekać nożem. Następnie dodać dwa całe jajka i jedno żółtko, cukier, lekko podgrzane mleko, skórkę cytrynową. Wszystko wyrobić. Odstawić w ciepłym miejscu. Rodzynki wsypać do ciasta. Włożyć na blachę. Zamiast bułki do wysypania formy można użyć kokosu. Piec 50-60 minut w średnio nagrzanym piekarniku.
Najlepsze przepisy na wielkanocne wypieki z naszego regionu. Przeglądaj dalej: