Węgierska zupa pieczarkowa
Składniki:
4 łyżki masła
1 duża cebula pokrojona w kostkę
450 g pieczarek pokrojonych na plasterki
3 łyżki mąki
1 łyżka czerwonej papryka suszonej
3 szklanki bulionu z kurczaka lub bulionu warzywnego
1 szklanka mleka
1/2 szklanki kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka koperku drobno posiekanego
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
W garnku z grubym dnem rozgrzać masło. Dodać pokrojoną cebulę i smażyć do zeszklenia. Dodać pokrojone pieczarki i smażyć 8-10 minut lub do chwili, gdy odparuje sok, który wypuszczą. Oprószyć usmażone pieczarki mąką i słodką papryką w proszku. Zamieszać i smażyć 1 minutę. Wlać bulion i mleko. Doprowadzić do wrzenia. Następnie gotować na wolnym ogniu przez 10 minut. Dodaj śmietanę, sok z cytryny, przypraw solą i pieprzem do smaku. Na koniec dodaj posiekany koperek. Podawaj z grzankami lub groszkiem ptysiowym.