Pulpety z indyka w warzywnym sosie
Składniki:
Zmielona pierś z indyka - 400g
Jajko - 1 sztuka
Czerstwa bułka pszenna - duża sztuka (+ mleko do namoczenia)
Cebula - 1 mała sztuka
Sól, pieprz
Cebula - 1 sztuka
Marchew - 2 sztuki
Papryka - 1 sztuka
Bulion (rosół) - ok. 2 - 3 szklanki
Świeży szpinak - 2 garści
Sól, pieprz, ziele angielskie
Olej rzepakowy - 3 łyżki
Mąka pszenna - 2 łyżki
Śmietana 18% - 1 łyżka
Sposób przygotowania:
Czerstwą bułkę zalej mlekiem (na co najmniej pół godziny przed rozpoczęciem gotowania)
Zaczynamy od przygotowania sosu.
Cebulę pokrój w kostkę i wrzuć na patelnię z 3 łyżkami oleju. Zeszklij pod przykryciem.
Do cebuli dodaj pokrojoną w drobną kostkę marchew i paprykę - smaż kilka minut.
W międzyczasie przygotuj mięso na pulpety.
Bułkę odciśnij z mleka.
Do mięsa dodaj odciśniętą bułkę, pokrojoną drobno cebulę, jajko, sól i pieprz.
Warzywa na patelni odgarnij na boki najbardziej jak się da.
Formuj małe pulpety i układaj je na wolnej przestrzeni na patelni.
Pulpety obsmaż z dwóch stron na rumiany kolor.
Zalej bulionem, dodaj 5 kulek ziela angielskiego i gotuj pod przykryciem przez ok. 40 minut.
Po tym czasie dodaj posiekany szpinak oraz dopraw do smaku solą i pieprzem.
Do słoika z niewielką ilością wody wsyp mąkę oraz dodaj śmietanę. Energicznie zamieszaj żeby składniki się połączyły, a grudki mąki rozbiły.
Zapraw sos mąką i śmietaną - dodaj tyle żeby uzyskać odpowiednią gęstość sosu (nie musisz zużywać całej zawartości słoika).