Zupa z tortellini i mięsem mielonym
Składniki:
400 g mięsa mielonego
250 g pierożków tortellini prosciutto
1 papryka czerwona
1 marchewka
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów
2 l bulionu
100 ml słodkiej śmietanki 18%
1 łyżka masła
sól
pieprz
papryka słodka
chilli
Sposób przygotowania:
Cebule obieramy, kroimy w kosteczkę. Przekładamy na patelnię z rozgrzanym masłem i podsmażamy. Dodajemy również przeciśnięty przez praskę czosnek.
Na osobnej patelni na odrobinie oliwy podsmażamy mięso, doprawiając je solą, pieprzem oraz słodką papryką.
Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę, marchewkę obieramy i kroimy w półplasterki. Warzywa przekładamy na patelnię z cebulą i podsmażamy przez 10 minut.
Do dużego garnka przekładamy podsmażone warzywa oraz mięso, całość zalewamy bulionem i dusimy przez 20 minut pod przykryciem.
W międzyczasie gotujemy pierożki tortellini w osolonej wodzie.
Po upływie czasu do zupy wlewamy zblendowane pomidory z puszki, dodajemy łyżeczkę słodkiej papryki, szczyptę soli pieprzu oraz chilli. Całość gotujemy jeszcze przez 10 minut.
Pod koniec do zupy przekładamy pierożki tortellini oraz wlewamy śmietankę. Gotujemy przez 2-3 minuty i zupa gotowa.