MKTG SR - pasek na kartach artykułów
3 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Miodek turecki (znany też jako trupi miodek) to krakowski...
fot. Adam Wojnar/archiwum Polska Press

Co można zjeść na cmentarzu? Niektóre przysmaki były znane jeszcze w czasach PRL-u. Poznaj regionalne produkty na Wszystkich Świętych

Miodek turecki i misie

Miodek turecki (znany też jako trupi miodek) to krakowski przysmak na Wszystkich Świętych. To różnokolorowe, nieregularne kawałki karmelizowanego cukru o różnych smakach (najczęściej waniliowy, śmietankowy i kakaowy), z dodatkiem orzeszków ziemnych. Sprzedawany jest w przezroczystych foliowych rożkach w dwóch wersjach – twardej oraz kruchej i miękkiej. Twardy miodek turecki trzeba długo ssać – w przeciwnym razie przyklei się do zębów.

Inne słodkości, jakie można dostać na krakowskich nekropoliach, to misie, czyli wafelki wypełnione słodkim kremem.

Zobacz również

Szalony pomysł transferowy Legii Warszawa! Uda się?

Szalony pomysł transferowy Legii Warszawa! Uda się?

Wioślarka Katarzyna Wełna: Od 11. roku życia wiedziałam, że chcę pojechać na igrzyska

Wioślarka Katarzyna Wełna: Od 11. roku życia wiedziałam, że chcę pojechać na igrzyska

Polecamy

Czy jesteś dobrze przygotowany do egzaminu ósmoklasisty z matematyki? Rozwiąż quiz

Czy jesteś dobrze przygotowany do egzaminu ósmoklasisty z matematyki? Rozwiąż quiz

Bolą cię plecy? Te ćwiczenia rozciągające przed snem przyniosą ulgę

Bolą cię plecy? Te ćwiczenia rozciągające przed snem przyniosą ulgę

Potrącenie rowerzysty przez tramwaj w Dąbrowie Górniczej. O krok od tragedii!

Potrącenie rowerzysty przez tramwaj w Dąbrowie Górniczej. O krok od tragedii!