Hiszpańska zupa czosnkowa
Składniki:
oliwa z pierwszego tłoczenia
6 łyżek
ząbek czosnku
8 sztuk
kromka czerstwego pszennego chleba
6 sztuk
cienka paprykowana kiełbasa chorizo
100 gramów
Papryka słodka z Hiszpanii Knorr
2 łyżeczki
woda
1.75 litra
jajka kurze
4 sztuki
natka pietruszki
1 pęczek
sól
1 szczypta
Sposób przygotowania:
Krok 1
W rondlu rozgrzej oliwę. Dodaj drobno posiekany czosnek, pokrojony w kostkę chleb i pokrojoną w kostkę kiełbasę chorizo. Wszystko lekko przyrumień.
Krok 2
Wsyp paprykę w proszku i wlej wodę, a gdy się zagotuje, przykryj garnek i trzymaj na małym ogniu kilkanaście minut.
Krok 3
Posól zupę do smaku, przelej do żaroodpornych misek lub talerzy i wbij do każdej porcji jajko.
Krok 4
Włóż naczynia do gorącego piekarnika i zapiekaj kilka minut do ścięcia się białek. Podawaj natychmiast, posypawszy każdą porcję posiekaną natką pietruszki.