Brokułowa zapiekanka z kurczakiem
Składniki:
150 g makaronu kokardki
250 g pieczarek
400 g fileta z kurczaka
1 mały brokuł
1/2 puszki kukurydzy
1 cebula
150 g tartej mozzarelli
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu (u mnie majonez wegański)
2 łyżki ketchupu
sól
pieprz
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka curry
Sposób przygotowania:
Fileta z kurczaka oczyszczamy z błonek i kroimy w kosteczkę. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką, curry oraz czosnkiem granulowanym. Podsmażamy na odrobinie oliwy na złoty kolor.
Cebulę kroimy w kosteczkę, przekładamy na patelnię z odrobiną tłuszczu i podsmażamy. Do cebulki dodajemy pokrojone pieczarki, dusimy do momentu, aż zmniejszą swoją objętość. Pod koniec doprawiamy solą oraz pieprzem.
Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy w wodzie ze szczyptą soli, cukru oraz odrobiną soku z cytryny. Ja gotowałam przez 5 minut.
Makaron gotujemy al’dente zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
Jogurt naturalny mieszamy z majonezem, ketchupem, suszoną bazylią, solą oraz pieprzem.
Kukurydzę odsączamy z zalewy.
Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy makaron, sos, pieczarki z cebulką, kurczaka, kukurydzę oraz brokuła. Całość posypujemy tartą mozzarellą.
Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 25 minut, grzanie góra-dół.