Czy w styczniu można znaleźć jadalne dzikie rośliny? Podpowiadamy, gdzie ich szukać
Owoce głogu
Strona Zdrowia poleca nalewkę z owoców głogu. Jak podaje jest najlepsza przede wszystkim w przypadku problemów ze strony układu sercowo-naczyniowego. „W przepisie można użyć owoców świeżych, jak i suszonych, choć trzeba wtedy użyć połowy wskazanej ilości.
1 kg przemrożonych owoców głogu, 0,5 l spirytusu 95 proc. alk. obj., 2 szkl. przefiltrowanej wody, 200 g miodu.
Rozpuść miód w wodzie. Przepłucz owoce na sicie, umieść w dużym słoju i lekko ugnieć. Zalej głóg spirytusem, dodaj roztwór miodu, połącz składniki i szczelnie zamknij słój, po czym odstaw w ciemne i chłodne miejsce na 4 miesiące. Po upływie wyznaczonego czasu zlej nalewkę znad owoców i przefiltruj przez gazę czy bibułę, a owoce odciśnij. Przelej nalewkę do ciemnych butelek i odstaw w chłodne miejsce na co najmniej 6 miesięcy.
Dawkowanie głogówki to zwykle porcja 25-30 ml wieczorem, choć ilość tę warto podzielić na dwie porcje.