Dietetyczne przepisy na Wielkanoc poleca Olga Chaińska. Zobacz koniecznie [ZDJĘCIA]
Cytrynowy sernik na kokosowym spodzie
Składniki:
Ser twarogowy półtłusty 600 g
Woda 500 ml
Wiórki kokosowe 200 g
Sok z cytryny 50 ml
Borówki amerykańskie 50 g
Żelatyna 6 łyżek
Erytrol 8 łyżeczek
Masło 4 łyżki
Kurkuma szczypta
Wykonanie:
1.Przygotuj tortownicę o średnicy 24 cm (może być 26 cm)
2.Wyłóż papierem do pieczenia spód tortownicy
3.Przygotuj spód ciasta:
-rozpuść masło w rondelku, dodaj 2 szklanki wiórków kokosowych, wymieszaj
-przełóż do tortownicy i wygładź spodem od szklanki
4.Ser zmiel na gładką masę, tak aby nie było żadnych grudek
5.Przygotuj naturalną galaretkę cytrynową:
-zagotuj 500 ml wody, dodaj erytrol, sok z cytryny, szczyptę kurkumy oraz żelatynę. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw do ostudzenia
6.Kiedy żelatyna zacznie tężeć, wówczas dodaj ją do sera i wymieszaj dokładnie (możesz sobie pomóc w tym celu mikserem).
7.Wylej masę serową do tortownicy
8.Posyp masę resztą wiórków kokosowych i udekoruj borówkami
9.Wstaw do lodówki na 4-5 h