Domowe ciasteczka. Pyszne i aromatyczne. Własnoręcznie przygotowane są pachnące, kruchutkie i rozpływają się w ustach. PRZEPISY!!
Ciasteczka amoniaczki
SKŁADNIKI
1/4 szklanki kwaśnej gęstej śmietany
1/2 łyżeczki amoniaku
250 g maki
125 g masła (zimnego)
16 g (1 opakowanie) cukru wanilinowego
150 g cukru
3 żółtka (lub 1 jajko)
WYKONANIE
Amoniak wymieszać ze śmietaną. Do miski lub na stolnicę wysypać mąkę, dodać posiekane zimne masło, cukier wanilinowy, śmietanę z amoniakiem oraz 50 g cukru (resztę cukru odłożyć). Zagnieść ciasto kruche, czyli siekać składniki nożem lub mieszadłem miksera lub rozcierać palcami aż powstanie drobna kruszonka, następnie dodać żółtka lub jajko i zagnieść jednolite ciasto łącząc składniki w kulę. Ciasto lekko rozwałkować, następnie na stolnicy rozsypać resztę cukru, położyć na niego placek z ciasta i dalej rozwałkować na grubość ok. 1/2 cm. Foremkami wycinać ciastka, starając się pozostawiać jak najmniej resztek. Ciastka układać cukrem do góry na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec do lekkiego zrumienienia przez ok. 15 minut (podczas pieczenia będzie wydobywał się intensywny zapach, ale całkowicie zniknie on po upieczeniu). Resztę ciasta połączyć w jedną część i ponownie rozwałkować, wyciąć i upiec następne ciastka.