szybki obiad z jednej blachy - gotowe gnocchi z pieczonymi warzywami
Składniki:
1 opakowanie ziemniaczanych klusek gnocchi (zwykle 500-600 g, najczęściej kupuję je w Lidlu)
2-3 pomidory (lub opakowanie pomidorków koktajlowych)
1-2 papryki (najlepiej czerwona i zielona)
3-4 duże pieczarki (użyłam, bo miałam, nie są tu obowiązkowe, za to świetnie będzie pasował bakłażan zamiast pieczarek)
1/2 cukinii
1 duża cebula
sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka wędzona, ulubione zioła suszone i/lub świeże (u mnie mieszanka ziół suszonych i świeży rozmaryn)
oliwa, masło
opcjonalnie: tarty parmezan lub inny ser
Sposób przygotowania:
piekarnik nagrzać do 200 st. (góra – dół)
warzywa umyć i pokroić na spore kawałki (cebulę w ósemki), rozłożyć na blasze, skropić oliwą, oprószyć sowicie solą, pieprzem, papryką, czosnkiem i ziołami
piec ok.15 minut, do czasu, aż warzywa wyraźnie zmiękną, puszczą soki, lecz nie będą wysuszone ani zanadto spieczone
po tym czasie wyjąć blachę, wyłożyć na nią gnocchi, dokładnie wymieszać z warzywami i płynem, który się zbierze na dnie, położyć na wierzchu kilka cienkich płatków masła i piec kolejny kwadrans
przed końcem pieczenia można na wierzch zetrzeć trochę sera i zapiec go lub oprószyć kluski parmezanem tuż przed podaniem