MKTG SR - pasek na kartach artykułów
2 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem



Składniki

1 główka czosnku
2 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
1 cebula, posiekana
500ml bulionu warzywnego
100ml śmietanki kremówki
2 łyżki oliwy z oliwek
Sól i pieprz do smaku
Świeża natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania

Rozgrzej piekarnik do 200°C.
Odłóż jedną cebulę i zetrzyj główkę czosnku w celu odsłonięcia ząbków. Umieść na blasze do pieczenia, skrop oliwą z oliwek i posyp solą. Piecz przez około 30-40 minut, aż czosnek będzie miękki i lekko złoty.
Na głębokiej patelni podsmaż cebulę na oliwie, aż będzie miękka i szklista.
Dodaj do patelni obrane i pokrojone ziemniaki oraz bulion warzywny. Gotuj przez około 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
Wyjmij upieczony czosnek z piekarnika i wydłub z niego miękkie ząbki. Dodaj do patelni z ziemniakami.
Zmiksuj zupę na gładki krem przy użyciu blendera.
Wlej śmietankę kremówkę i dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Podawaj zupę posypaną świeżą posiekaną natką pietruszki.

Dzień czosnku - nie daj się przeziębieniu! Oto najlepsze przepisy na odporność!

Zupa krem z pieczonym czosnkiem

Zobacz również

Tarnowskie Góry: Zaginięła Katarzyna Oczko. Policja prosi o pomoc w poszukiwaniach

Tarnowskie Góry: Zaginięła Katarzyna Oczko. Policja prosi o pomoc w poszukiwaniach

Trener Nadala studzi emocje w sprawie startu Rafy w Paryżu

Trener Nadala studzi emocje w sprawie startu Rafy w Paryżu

Polecamy

Polski czwartek w Rzymie. Wiemy, o której zagrają Iga Świątek i Hubert Hurkacz!

Polski czwartek w Rzymie. Wiemy, o której zagrają Iga Świątek i Hubert Hurkacz!

Przed nami mistrzostwa świata w judo. Ostatnia szansa, by poprawić ranking olimpijski

Przed nami mistrzostwa świata w judo. Ostatnia szansa, by poprawić ranking olimpijski

GIS ostrzega przed produktem (15.05)

GIS ostrzega przed produktem (15.05)