Składniki
1 główka czosnku
2 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
1 cebula, posiekana
500ml bulionu warzywnego
100ml śmietanki kremówki
2 łyżki oliwy z oliwek
Sól i pieprz do smaku
Świeża natka pietruszki do dekoracji
Sposób przygotowania
Rozgrzej piekarnik do 200°C.
Odłóż jedną cebulę i zetrzyj główkę czosnku w celu odsłonięcia ząbków. Umieść na blasze do pieczenia, skrop oliwą z oliwek i posyp solą. Piecz przez około 30-40 minut, aż czosnek będzie miękki i lekko złoty.
Na głębokiej patelni podsmaż cebulę na oliwie, aż będzie miękka i szklista.
Dodaj do patelni obrane i pokrojone ziemniaki oraz bulion warzywny. Gotuj przez około 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
Wyjmij upieczony czosnek z piekarnika i wydłub z niego miękkie ząbki. Dodaj do patelni z ziemniakami.
Zmiksuj zupę na gładki krem przy użyciu blendera.
Wlej śmietankę kremówkę i dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Podawaj zupę posypaną świeżą posiekaną natką pietruszki.