8 z 11
Poprzednie
Następne
Gotujesz ziemniaki, ryż, makaron itp.? Nie wylewaj wody! Ma mnóstwo cennych właściwości. Sprytne triki na wykorzystanie wody po gotowaniu
Woda po ogórkach kiszonych
Wodę po ogórkach kiszonych, zamiast wylewać, warto po prostu wypić. Dostarcza ona m.in. wielu witamin (głównie C i z grupy B), minerałów i mikroelementów (w tym potas i magnez), a także cennych bakterii kwasu mlekowego. Jest uważana za tradycyjne remedium na kaca, ale ma szerokie korzystne działanie na organizm (m.in. poprawia pracę układu pokarmowego, wzmacnia odporność, poprawia stan skóry, włosów i paznokci, wspomaga organizm po antybiotykoterapii). Uwaga: nie pijmy więcej niż 1/4 do 1/2 szklanki wody z ogórków dziennie.
Jeśli nie mamy ochoty na świeżą wodę z ogórków, ugotujmy zupę ogórkową z jej dodatkiem. Będzie znacznie bardziej wyrazista w smaku, ale i bardziej wartościowa.