Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
4 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Nieugotowany ryż może zawierać zarodniki bakterii Bacillus...
fot. pixabay.com

Jak przechowywać i podgrzewać ugotowaną żywność? Nie wyrzucaj resztek jedzenia do kosza na śmieci

Ryż

Nieugotowany ryż może zawierać zarodniki bakterii Bacillus cereus, a te mogą przetrwać nawet po ugotowaniu ryżu. Jeśli ryż zostanie później pozostawiony w temperaturze pokojowej, zarodniki mogą rozwinąć się w bakterie, które namnażają się i mogą wytwarzać toksyny. To z kolei prowadzi do zatrucia pokarmowego. Dlatego ryż najlepiej jest podawać zaraz po ugotowaniu, a kiedy ostygnie, przechowywać go w lodówce nie dłużej niż 1 dzień. Następnie nie należy podgrzewać go więcej niż jeden raz.

Zobacz również

Profilaktyczny bieg wokół zalewu rejowskiego. Startowałeś? Zobacz się na zdjęciach!

NOWE
Profilaktyczny bieg wokół zalewu rejowskiego. Startowałeś? Zobacz się na zdjęciach!

Książki Marioli Lorek z Przyszowej podbijają  serca czytelników

Książki Marioli Lorek z Przyszowej podbijają serca czytelników

Polecamy

To on zastąpi Mbappe? Trener PSG wskazał transferowy priorytet

To on zastąpi Mbappe? Trener PSG wskazał transferowy priorytet

MKS Dąbrowa Górnicza pokonał Trefla Sopot i dalej walczy w play off. 41 pkt Personsa

MKS Dąbrowa Górnicza pokonał Trefla Sopot i dalej walczy w play off. 41 pkt Personsa

„Akacja” pięknie kwitnie i cudownie pachnie, ale zastanów się, zanim ją posadzisz

„Akacja” pięknie kwitnie i cudownie pachnie, ale zastanów się, zanim ją posadzisz