KOTLET SCHABOWY - niedzielny rarytas polskich rodzin. Z okazji Dnia Kotleta Schabowego przygotowaliśmy PRZEPISY i CIEKAWOSTKI!
Kotlet schabowy - przepisy i ciekawostki
Idealny kotlet schabowy - wariant I
Składniki:
4 plastry schabu bez kości (około 1,5 cm grubości)
2 jajka
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki bułki tartej
Sól i pieprz do smaku
Olej roślinny do smażenia
Przygotowanie:
1. Odstaw schab z lodówki na kilka minut, aby osiągnął temperaturę pokojową.
2. Rozbij mięso tłuczkiem do kotletów, aż osiągnie grubość około 1 cm. Możesz to zrobić między dwiema foliami spożywczymi, aby uniknąć rozpryskiwania się mięsa.
3. Przygotuj trzy talerze: w jednym umieść mąkę, w drugim roztrzepane jajka z odrobiną soli i pieprzu, a w trzecim bułkę tartą.
4. Każdy plaster schabu obtaczaj najpierw w mące, usuwając nadmiar, następnie zanurz w jajkach i na końcu obtocz w bułce tartej. Upewnij się, że kotlety są równomiernie obtoczone każdym składnikiem.
5. Rozgrzej olej na głębokiej patelni lub w rondlu. Powinien być na tyle głęboki, aby kotlety mogły swobodnie pływać.
6. Smaż kotlety na średnim ogniu przez około 3-4 minuty z każdej strony, aż staną się złocisto-brązowe i dobrze się usmażą. Możesz smażyć je w partiach, jeśli nie mieszczą się wszystkie naraz.
7. Po usmażeniu kotlety wyjmij z oleju i umieść na papierowym ręczniku lub na sitku, aby nadmiar tłuszczu został odsączony.
Kotlety schabowe podawaj na gorąco, najlepiej z ziemniakami purée lub ziemniakami gotowanymi, sosem pieczeniowym, a także surówką z kapusty lub mizerią.
Smacznego!