MISTRZOWIE URODY Prezentujemy liderów plebiscytu w poszczególnych kategoriach [GALERIA]
Paulina Kuchara-Białek
Kategoria: Dietetyk Roku
Jak trafiła Pani do swojego zawodu i od kiedy go wykonuje?
Z zamiłowania do zdrowego gotowania. Najpierw kształciłam się na kierunku gastronomia-sztuka kulinarna, by mieć podstawy do tworzenia przede wszystkim fajnych i zdrowych jadłospisów. Następnie studiowałam dietetykę, by mieć wiedzę z zakresu biologii i psychologii. Cały czas się dokształcam i poszerzam swoje kompetencje. Naprawdę to lubię. Wybór tego zawodu był
po prostu intuicyjny. Jako dietetyk pracuję od 2020 roku. Z kolei do poszerzenia swoich kompetencji o dietetykę sportową zachęcił mnie mój trener.
Dlaczego wybrała Pani właśnie ten zawód?
Odkąd tylko pamiętam interesowało mnie ciało człowieka i procesy jakie w nim zachodzą. Uważam, że to naprawdę fascynujące. Praca dietetyka w dużej mierze opiera się właśnie na biochemii człowieka. Ponadto kocham gotować, a ta praca daje mi również możliwość połączenia swoich pasji w coś fajnego i pożytecznego. Zawsze chciałam szerzyć dobre i zdrowe gotowanie. Ponadto praca z ludźmi daje mi dużą satysfakcję.
Jak buduje Pani relację z klientami?
Swoją relację z pacjentami buduję przede wszystkim na wzajemnym szacunku i zrozumieniu. Staram się, by podczas wizyty panowała luźna, przyjacielski atmosfera. Skupiam się nie tylko na danym problemie, ale przede wszystkim na pacjencie i jego osobowości. W ten sposób łatwiej mi nawiązać pozytywną relację i budować zaufanie.
Co najbardziej lubi Pani w swojej pracy?
Wbrew powszechnej opinii praca dietetyka nie jest nudna i monotonna, ale zmienna i kreatywna. Właśnie to najbardziej lubię w swojej pracy. Indywidualne podejście do Pacjenta, a co za tym idzie ogromne możliwości wykorzystywania różnorakich technik wspomagających. Cieszy mnie również to, że mam możliwość zarazić bakcylem do zdrowego gotowania. Współpraca ze mną ma charakter warsztatowy i naprawę super jest widzieć jak w trakcie spotkań pacjenci sami wpadają na genialne pomysły.
Jakie przymiotniki określają najlepiej Panią w pracy?
Sumienna, ambitna, dokładna, wnikliwa, nastawiona na sukces pacjenta, motywująca, wyrozumiała.
Czym jest dla Pani nominacja do plebiscytu Mistrzowie Urody?
Docenieniem mojej pracy i dużym wyróżnieniem. Ponadto jest to szansa na pomoc szerszej grupie osób borykających się z problemami natury dietetycznej. Ta nominacja utwierdza mnie jeszcze bardziej w tym, że to co robię ma sens i motywuje do dalszego samorozwoju, by jeszcze lepiej pomagać moim pacjentom.