Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
2 z 34
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Bytom...

Najlepsze restauracje w woj. śląskim. Gdzie na obiad? Laureaci plebiscytu "Mistrzowie Smaku"

Bytom

Pod Orzechem, Bytom, ul. Żołnierska 99



Restauracja Pod Orzechem otrzymała tytuł Restauracji Roku 2018 w Bytomiu. Klienci, przyznając jej ten laur, docenili tradycyjne smaki oraz śląski klimat, o który szczególnie dbają właściciele i załoga lokalu.

Siłą restauracji Pod Orzechem jest tradycyjna, regionalna kuchnia, którą się tutaj serwuje.

- Naszym oczkiem w głowie są śląskie dania. Stawiamy na tradycyjne jedzenie i wysoką jakość, co - jak widać - docenili klienci, oddając na nas swoje głosy w plebiscycie - mówi Tomasz Kimak, menedżer restauracji, a prywatnie syn właścicieli.

Lokalni dostawcy i tradycyjna receptura

O jakość dań, które są podawane Pod Orzechem, troszczą się tu od podstaw. Właściciele wyselekcjonowali odpowiednich i zaprzyjaźnionych dostawców, którzy dbają o wszystkie produkty trafiające do restauracji, od warzyw i owoców, przez pieczywo, po odpowiednie mięsa, szynki czy kiełbasy.

- Oczywiście, naszym sztandarowym daniem jest tradycyjna, śląska rolada, z modrą kapustą, kluskami śląskimi i przepysznym sosem - opowiada menedżer. - Razem z rodzicami dbamy o to, żeby wszystko, co się u nas gotuje, było przygotowywane zgodnie z tradycyjnymi recepturami, przekazywanymi w regionie z jednego pokolenia kucharzy na drugie. Przepisy, którymi kierują się nasi kucharze - a wszyscy są Ślązakami - bardzo dobrze znają ze swoich domów rodzinnych - tłumaczy.

Nie mogło zabraknąć też lokalnych akcentów, dlatego w menu znajduje się między innymi „placek po bytomsku”. Jest to tradycyjny placek ziemniaczany z gulaszem bogatym w najwyższej jakości wołowinę, którą dostarczają do restauracji miejscowi rzeźnicy.

Obsługa restauracji dba nie tylko o tradycyjny smak. Łączy się go tutaj z nowoczesną nutą, która ujawnia się przede wszystkim w sposobie aranżacji dań.

- Mój tata jeszcze jako student prowadził restaurację nad morzem. Swoje doświadczenie razem z mamą postanowili przenieść do Bytomia i tutaj, w rodzinnych stronach, otworzyć swoją restaurację - mówi Tomasz Kimak.

Nie tylko kuchnia

Pod Orzechem to nie tylko restauracja, ale całe centrum konferencyjno-biznesowe.

- Oferujemy oczywiście wynajem naszej restauracji. Proponujemy tutaj organizację imprez rodzinnych, takich jak chrzciny, komunie albo wesela, a także bankietów, konferencji czy firmowych przyjęć - tłumaczy menedżer.

Cały budynek, w którym znajduje się Centrum, został zaaranżowany w nowoczesny sposób, przełamany nutką tradycji. Jasne i przestronne przestrzenie łączą się tutaj z ciemną cegłą, kojarzącą się ze śląskimi osiedlami robotniczymi.

Klienci chętnie wracają do restauracij Pod Orzechem, żeby ponownie spróbować tradycyjnych smaków i poczuć niezwykły klimat miejsca. Klimat rdzennie śląski.

Zobacz również

Nikt nie chce zdobyć mistrzostwa. Wpadki Jagielloni, Lecha oraz Górnika

Nikt nie chce zdobyć mistrzostwa. Wpadki Jagielloni, Lecha oraz Górnika

Pełne stragany na targowisku w Pile

Pełne stragany na targowisku w Pile

Polecamy

Groźny wypadek w Palowicach podczas wycinki drzewa. Na miejscu interweniowało LPR

Groźny wypadek w Palowicach podczas wycinki drzewa. Na miejscu interweniowało LPR

Raków Częstochowa przegrał z Zagłębiem w Lubinie WIDEO

Raków Częstochowa przegrał z Zagłębiem w Lubinie WIDEO

Grand Prix du Morbihan - Marta Lach trzecia na mecie w Plumelec

Grand Prix du Morbihan - Marta Lach trzecia na mecie w Plumelec