Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
3 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Podobnie jak w przypadku Kaszub, tradycyjna mazurska wigilia...
fot. Getty images/zdjęcie ilustracyjne

Najlepsze wigilijne potrawy z różnych regionów Polski. O wielu z nich mogłeś nie słyszeć. Skąd pochodzi więdka, bryndzylki i zupa brzadowa?

Warmia i Mazury

Podobnie jak w przypadku Kaszub, tradycyjna mazurska wigilia obfituje w ryby. Oprócz karpia w galarecie podaje się lina w śmietanie, pieczonego sandacza czy okonia w sosie cytrynowym. Przed wojną bardzo popularną potrawą wigilijną na Warmii i Mazurach były śledzie w cieście. Nie mogło także zabraknąć pierogów z kapustą i grzybami, które do dziś są jedną z najpopularniejszych potraw wigilijnych w całej Polsce. Ciekawostką jest natomiast fakt, że w tym regionie Polski do wigilijnej kolacji nie piło się kompotu z suszu, ale kisiel z żurawiny.
Zobacz, jak przygotować karpia w galarecie.

Zobacz również

Mężczyzna z Koprzywnicy oszukany w sieci. Chciał kupić opał

Mężczyzna z Koprzywnicy oszukany w sieci. Chciał kupić opał

Nie będzie prądu w powiecie pleszewskim. Sprawdź, kiedy i gdzie

NOWE
Nie będzie prądu w powiecie pleszewskim. Sprawdź, kiedy i gdzie

Polecamy

Polka cztery kroki od zostania trzecią tenisistką w historii. Ankietowani przekonani?

Polka cztery kroki od zostania trzecią tenisistką w historii. Ankietowani przekonani?

Niestety, Polak nie powtórzy sukcesu sprzed roku. Bolesna porażka w Rzymie!

Niestety, Polak nie powtórzy sukcesu sprzed roku. Bolesna porażka w Rzymie!

Uwaga kierowcy! Od 13 maja utrudnienia na DK86 w Katowicach

Uwaga kierowcy! Od 13 maja utrudnienia na DK86 w Katowicach