Kurczak curry
Składniki:
ok. 500g piersi z kurczaka
2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
sól, pieprz do smaku
2 czubate łyżeczki curry
250g mascarpone
200ml bulionu warzywnego lub drobiowego
1-2 łyżeczki mąki pszennej
50ml wody
200g makaronu tagliatelle, wstęgi
garść posiekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania:
Makaron ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić.
Podczas gotowania się makaronu przygotować kurczaka. Filet z piersi kurczaka umyć, oczyścić z ewentualnych błon, pokroić w kostkę. Dodać 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek, pieprz i sól do smaku oraz 2 czubate łyżeczki przyprawy curry.
Rozgrzać patelnię i wrzucić na nią mięso, podsmażyć. Następnie dodać bulion i mascarpone, wymieszać na jednolity sos. Dusić bez przykrycia ok. 5 minut. Kolejno w 50ml wody rozrobić mąkę, wlać do sosu, wymieszać. Dusić przez 2-3 minuty aż sos zgęstnieje. Na koniec ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem.
Do miseczki wyłożyć makaron, polać sosem curry z kurczakiem. Posypać całość posiekaną natką pietruszki.