Polędwiczki wieprzowe w sosie koperkowym
Składniki:
polędwica wieprzowa,
mała marchewka,
cebula,
ząbek czosnku,
ok. 1 i 1/3 szklanki wody lub bulionu,
listek laurowy,
ok. 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 30 %,
kilka łyżek posiekanego koperku,
1-2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej rozmieszanej w 1/3 szklanki wody lub śmietanki,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka papryka, granulowany czosnek
Sposób przygotowania:
Polędwicę oczyścić z błonek i pokroić na plastry. Oprószyć przyprawami i krótko smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu do zarumienienia z obu stron (mają być wciąż surowe w środku). Odłożyć. Na tej samej patelni podsmażyć posiekaną cebulę i startą na wiórki marchewkę. Smazyć kilka chwil i dodać posiekany czosnek. Dodać mięso i listek laurowy, zalać całość wodą, tak by zakrywała składniki w połowie. Dusić do miękkości kilka minut (nie dusimy za długo, by mięso nie wyszło suche i twarde). Wlać śmietankę, dodać posiekany koperek. Zagęścić sos skrobią rozmieszaną z wodą lub śmietanką.