Mac and Cheese czyli popularny w Ameryce makaron z serem
Składniki:
300 g makaronu typu kolanka
2 płaskie łyżki masła
3 płaskie łyżki mąki pszennej
3/4 szklanki mleka ( więcej do regulowania gęstości sosu)
150 g sera cheddar (opcjonalnie gouda też się sprawdzi)
pieprz
Sposób przygotowania:
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Odcedzić. Na patelni na niewielkim ogniu rozpuścić masło, dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Przesmażyć wspólnie, a następnie stopniowo wlewać zimne mleko, cały czas mieszając trzepaczką, aby sos był gładki. Ser cheddar zetrzeć na grubych oczkach tarki, dodać do sosu i wymieszać. Obficie doprawić pieprzem do smaku. Jeśli sos będzie zbyt gęsty dodać więcej mleka. Dodać ugotowany makaron i wymieszać, aby pokrył się sosem.
Smacznego!