Pieczone żeberka
Składniki: około 1 kg niezbyt tłustych żeberek wieprzowych (paski), 2 cebule, 2 ząbki czosnku, kopiasta łyżka papryki w proszku, 3 łyżki oleju, sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
Czosnek posiekaj i rozetrzyj na pastę z odrobiną soli.
Żeberka podziel na mniejsze kawałki odpowiadające porcji.
Przełóż do miski, dodaj czosnek oprósz papryką, solą i pieprzem, wlej olej.
Kawałki dokładnie natrzyj marynatą, dodaj cebulę pokrojoną w pióra, ponownie wymieszaj, wstaw do lodówki co najmniej na godzinę. Najlepiej jednak żeberka zamarynować dzień wcześniej.
Na dnie brytfanki najpierw wyłóż warstwę cebuli, na niej połóż żeberka.
Przykryj folią aluminiową, piecz w temperaturze 180 stopni przez godzinę, zdejmij folię, wlej pół szklanki wody, następnie zwiększ temperaturę do 200 stopni i piecz jeszcze 30-40 min., aż żeberka ładnie się zrumienią.
Podawaj z wytworzonym podczas pieczenia sosem własnym.