Wołowina duszona w piwie
Składniki:
70 dkg udźca wołowego
60-70 dkg cebuli
35 g przecieru pomidorowego
500 ml jasnego piwa
kilka gałązek tymianku
3 liście laurowe
sól (4 szczypty)
pieprz mielony, sporo
Sposób przygotowania:
1. Mięso pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę pokrój w piórka.
2. Na rozgrzanej patelni podsmaż mięso z każdej strony. Przełóż do garnka, w którym wołowina będzie się dusić.
3. Na patelni podsmaż cebulę, aż zmięknie i się zarumieni. Przełóż do garnka. Zalej patelnię niewielką ilością wody, aby zachować wszystkie smakowite drobinki ze smażenia. Przelej do garnka.
4. Mięso w garnku posól i popieprz i zalej piwem. Dodaj przecier pomidorowy, liście laurowe i tymianek. Doprowadź do wrzenia i odstaw na najmniejszy ogień. Duś przez ok. 2 godziny. Sprawdzaj co jakiś czas czy wszystko w porządku.