Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
2 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Fenkuł...

Portulaka, salsefia, wężymord: to się w ogóle je? Ranking mało znanych warzyw o niezwykłych właściwościach

Fenkuł

Fenkuł to inaczej koper włoski. Ma lekko anyżowy smak, który wytraca się po obróbce termicznej, nadającej warzywu jedwabistą konsystencję.

Właściwości
Od wieków fenkuł stosowany był w celach leczniczych - miał zwalczać bóle głowy, kolki i choroby skóry. Dziś może nam posłużyć do walki z przeziębieniem lub jako środek łagodzący zapalenia jamy ustnej i afty.

Wykorzystanie w kuchni
Warzywo można jeść na surowo, dusić, smażyć, piec i grillować. Anyżowa nuta świetnie sprawdzi się w zupach, jako farsz do ryby, dodatek do sałatki lub karmelizowana konfitura.

Zobacz również

Zmiany w głogowskim szpitalu. Zarząd złożył rezygnację. Wybrano już nowego prezesa

Zmiany w głogowskim szpitalu. Zarząd złożył rezygnację. Wybrano już nowego prezesa

Wybitny profesor z Yale z otwartym wykładem w Poznaniu

Wybitny profesor z Yale z otwartym wykładem w Poznaniu

Polecamy

Międzynarodowy Dzień Tańca w Bielsku-Białej. Niezwykłe pokazy już w sobotę

NOWE
Międzynarodowy Dzień Tańca w Bielsku-Białej. Niezwykłe pokazy już w sobotę

Jak pomóc sadownikom poszkodowanym przez przymrozki?

Jak pomóc sadownikom poszkodowanym przez przymrozki?

Makabryczne sceny w Zabrzu. Ranił nożem znajomego. Jaki był powód?

Makabryczne sceny w Zabrzu. Ranił nożem znajomego. Jaki był powód?