MKTG SR - pasek na kartach artykułów
5 z 31
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
SKŁADNIKI...

Oto 15 przepisów Ewy Wachowicz na Wielkanoc - JEJ POPIS. Z nimi święta na pewno będą pyszne!

KLOPS Z PAPRYKĄ

SKŁADNIKI
1 kg - mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
1 - papryka czerwona
1 - papryka zielona
1 - papryka żółta
1 łyżka - masła klarowanego
3 ząbki - czosnku
4 - jajka
3 łyżki - bułki tartej
2 łyżki - ostrej musztardy
1 łyżka - przecieru pomidorowego
1 łyżeczka - majeranku
200 g - sera żółtego dojrzewającego
sól
pieprz
1 łyżeczka - słodkiej wędzonej papryki
4 gałązki - rozmarynu

OPIS PRZYGOTOWANIA

Z papryk usunąć gniazda nasienne. Pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na klarowanym maśle. Odstawić do wystudzenia.

Do mięsa dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wybić 3 całe jajka i 1 żółtko (białko zostawić na później). Wsypać bułkę tartą. Dodać musztardę, przecier oraz majeranek i dobrze wyrobić. Dorzucić podsmażoną paprykę i pokrojony w kosteczkę ser. Przyprawić solą i pieprzem. Wsypać wędzoną paprykę i wymieszać.



Keksówkę wyścielić namoczonym w wodzie papierem do pieczenia. Na dnie umieścić gałązki rozmarynu. Nałożyć masę. Ugnieść. Wierzch wyrównać i posmarować roztrzepanym białkiem. Udekorować rozmarynem.

Piec przez godzinę w temp. 180 st. C (z termoobiegiem).

Zobacz również

Relacja z pierwszej "Literackiej Groty" w Rzeszowie

Relacja z pierwszej "Literackiej Groty" w Rzeszowie

Noc Muzeów w Pińczowie. Zwiedzanie kościoła, synagogi i pałacu Wielopolskich

Noc Muzeów w Pińczowie. Zwiedzanie kościoła, synagogi i pałacu Wielopolskich

Polecamy

Wyśmienite kotlety po kowalsku. Najlepsze na duży głód

Wyśmienite kotlety po kowalsku. Najlepsze na duży głód

„Byłam w zakonie i wiem, jak tam jest”. Szczera rozmowa z byłą zakonnicą

ROZMOWA
„Byłam w zakonie i wiem, jak tam jest”. Szczera rozmowa z byłą zakonnicą

Pyszny biszkopt z truskawkami. Poznaj przepis na deser jak od babci

Pyszny biszkopt z truskawkami. Poznaj przepis na deser jak od babci