Oto 15 przepisów Ewy Wachowicz na Wielkanoc - JEJ POPIS. Z nimi święta na pewno będą pyszne!
KLOPS Z PAPRYKĄ
SKŁADNIKI
1 kg - mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
1 - papryka czerwona
1 - papryka zielona
1 - papryka żółta
1 łyżka - masła klarowanego
3 ząbki - czosnku
4 - jajka
3 łyżki - bułki tartej
2 łyżki - ostrej musztardy
1 łyżka - przecieru pomidorowego
1 łyżeczka - majeranku
200 g - sera żółtego dojrzewającego
sól
pieprz
1 łyżeczka - słodkiej wędzonej papryki
4 gałązki - rozmarynu
OPIS PRZYGOTOWANIA
Z papryk usunąć gniazda nasienne. Pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na klarowanym maśle. Odstawić do wystudzenia.
Do mięsa dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wybić 3 całe jajka i 1 żółtko (białko zostawić na później). Wsypać bułkę tartą. Dodać musztardę, przecier oraz majeranek i dobrze wyrobić. Dorzucić podsmażoną paprykę i pokrojony w kosteczkę ser. Przyprawić solą i pieprzem. Wsypać wędzoną paprykę i wymieszać.
Keksówkę wyścielić namoczonym w wodzie papierem do pieczenia. Na dnie umieścić gałązki rozmarynu. Nałożyć masę. Ugnieść. Wierzch wyrównać i posmarować roztrzepanym białkiem. Udekorować rozmarynem.
Piec przez godzinę w temp. 180 st. C (z termoobiegiem).